22/05/2012

Udeležba študentov in profesorjev Visoke šole za zdravstveno nego Jesenice na Erasmus intenzivnem programu v Oslu

Na visokošolski instituciji Oslo and Akershus University College of Applied Science (Institute of Nursing) na Norveškem se med 14. in 25. majem odvija Erasmus intenzivni program z naslovom »Works in progress: Zasnova empiričnega dela magistrskih nalog in njegov vpliv na razvoj profesionalnega znanja na področju zdravstvene nege in drugih sorodnih disciplin v Evropi«. Erasmus intenzivni programi so kratki študijski programi ali poletne šole, ki na enem mestu združijo študente in profesorje iz različnih visokošolskih institucij.

V programu sodelujejo študenti in profesorji iz School of Nursing and Midwifery, Trinity College Dublin (Irska), Polytechnic Institute of Leiria, School of Health Sciences (Portugalska), Oslo and Akershus University College of Applied Science, Institute of Nursing (Norveška) in Visoke šole za zdravstveno nego Jesenice (VŠZNJ).

Letošnjega programa so se udeležile tri študentke študijskega programa druge stopnje Zdravstvena nega. Študentke so predstavile zasnovo svojih empiričnih delov v magistrskih nalogah, in sicer na področju preventive bolezni raka dojk, nasilja nad medicinskimi sestrami v domovih za starejše in na dokazih podprte prakse vodenja pooperativne bolečine.
Kot gostujoči predavatelj pa je v prvem tednu programa sodelovala tudi doc. dr. Brigita Skela Savič, ki je študentom predstavila kvantitativno raziskovalno metodologijo iz vidika različnih raziskovalnih dizajnov in jim nudila pomoč pri razvoju le-tega v njihovih magistrskih nalogah.
V naslednjem tednu bo v programu sodelovala tudi doc. dr. Joca Zurc, ki bo za študente vodila delavnico ter jim v nadaljevanju programa svetovala možne izboljšave na področju kvantitativne metodologije.
Še nekaj o samem programu si lahko preberete tukaj.

VŠZNJ je tudi del konzorcija IRIS, čigar ozadje nastanka izhaja iz redne in tesne vpetosti norveške fakultete v mednarodne aktivnosti po svetu. Oslo and Akershus University College of Applied Science je nedolgo nazaj vzpostavil tudi spletno stran konzorcija IRIS.
Pod okriljem omenjenega konzorcija devetih tujih visokošolskih zavodov potekajo tako vsakoletna srečanja med šolami v okviru seminarja Works in Progress (katerega organizatorka je bila lansko leto tudi VŠZNJ), kot tudi srečanja vseh devetih vključenih šol, ki se bo v letošnjem letu v mesecu septembru izvajalo v Oslu.  

Ker je visokošolska institucija Oslo and Akershus University College of Applied Science na Norveškem za naslednje študijsko leto v okviru programa Vseživljenjskega učenja podala ponovno prijavo trenutnega Erasmus intenzivnega programa, pričakujemo, da bomo znova deležni koristne interdisciplinarne izmenjave znanj, izkušenj in medinstitucionalnega sodelovanja v evropskem prostoru.
 

Program Erasmus intenzivnega programa

 

Galerija slik