05/12/2012

Novinarska konferenca »OTROCI SE UČIJO POMAGATI« 

NOVINARSKA KONFERENCA » OTROCI SE UČIJO POMAGATI«


Dne 4.12.2012 smo se s študentkami  3. letnika rednega študija – izvajalkami projekta » Otroci se učijo pomagati«  udeležili novinarske konference, ki jo je priredila Gorska reševalna zveza Slovenije v Kranju. Izvedbo projekta v Sloveniji omogoča farmacevtska družba Lek, članica skupine Sandoz, izvaja pa ga Gorska reševalna zveza Slovenije v sodelovanju z Visoko šolo za zdravstveno nego Jesenice in Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZZR). Projekt je namenjen predšolskim otrokom in otrokom prvega triletja osnovne šole.

Študentke VŠZNJ so na novinarski konferenci praktično predstavile izvedbo delavnice.Izvedba delavnic poteka tako, da otroci sedijo v krogu, med njimi so študentke VŠZNJ, ki so v vlogi moderatork. Otrokom najprej povedo nekaj o nesrečah in pomenu prve pomoči ter jih povprašajo o njihovih izkušnjah, če so se kdaj poškodovali, ali če so že kdaj pomagali poškodovanemu prijatelju.

V projektu » Otroci se učijo pomagati« ki  so ga zasnovali v nemški družbi Helikopterske nujne pomoči DRF, se otroci učijo, kako preprečiti nesreče in kako je potrebno ukrepati v primeru nesreč ter izrednih dogodkov, če se zgodijo. Otroci se predvsem naučijo, kako ravnati, da se nesreče sploh ne bi zgodile, kar pomeni, da ne jedo nepoznanih plodov z grmovja, da ne nabirajo nepoznanih vrst gob, se ne vozijo s kolesom ali z rolko brez ščitnikov in čelade. Študentke VŠZNJ – moderatorke na delavnicah podajo navodilo, da v primeru nesreče otroci ne smejo zbežati s kraja dogodka, ampak da pokličejo pomoč. Skupaj se naučijo, kako poklicati številko 112, kaj morajo povedati sogovorniku na drugi strani ter kako naj bodo pripravljeni odgovarjati na vprašanja, ki jih postavi sogovornik. Študentke VŠZNJ otrokom na delavnicah prikažejo, kako potrebno je nezavestnega položiti v pravilno stabilno bočno lego, kako se oskrbi manjša rana ter kako je pomembno, da se otroci s poškodovanim sovrstnikom ves čas pogovarjajo in ga hrabrijo. Otroci po opravljeni delavnici prejmejo izkaznico in diplomo » Znam pomagati », poleg tega dobijo poučno slikanico, ki jo lahko doma preučijo skupaj s starši. 

Projekt smo na VŠZNJ pričeli izvajati z delavnicami v vrtcih in osnovnih šolah v začetku študijskega leta 2012/13. Študentke VŠZNJ obiskujejo vrtce in osnovne šole na Prevaljah, v Ljubljani, Mengšu in v Lendavi. Odziv s strani otrok in pedagoških delavcev v vrtcih in na šolah je izjemno pozitiven.

V okviru novinarske konference je bil prikazan tudi pregled reševalnega dela v letu 2012. Gorski reševalci so podali napotke za gibanje v gorah pred zimsko sezono.

Vsem študentkam VŠZNJ – izvajalkam projekta se zahvaljujemo za izvedbo delavnic ter obenem čestitamo za uspeh pri izvajanju projekta.

Več...

Fotografije...


  

Sedina Kalender Smajlović, dipl. m. s., strok. sod.
Sanela Pivač, dipl. m.s., spec., strok. sod.
izr. prof. dr. Brigita Skela Savič
Dekanja