29/10/2014

Oktober – mesec boja proti raku dojke

Skupaj z Zdravstvenim domom Jesenice, z ga. Ksenijo Noč smo pripravili promocijsko stojnico, kjer so obiskovalci preizkusili tehnike samopregledovanje dojk na didaktičnem modelu dojke in dobili različne promocijske letake.
V nekaj urah je najino stojinco obiskalo veliko predstavnic ženskega spola in tudi nekaj moških. Nekatere so brez strahu pristopile in nama zastavile kakšno vprašanje, spet druge pa so bile sprva malo prestašene. Vse, ki so preizkusile didaktični model dojke, so bile presenečene, kako dobro in nazorno pokaže patološke spremembe.
Mesec oktober imenujemo tudi rožnati mesec. Tako ime je dobil po rožnati pentlji, ki simbolizira ženske, ki se ali ki so se bojevale z rakom dojke. Mesec boja proti raku dojke pa ni le izkaz podpore obolelim ženskam, pač pa je pomemben tudi zaradi promocije zdravega načina življenja in preprečevanja napredovanja bolezni.
Na stojnici naju je obiskalo tudi nekaj žensk, ki se ali so se z bolezenijo že borile. Z nama so delile svoje zgodbe in si v znak podpore soborkam pripele rožnate pentlje

                         

Kristina Arnol, študentka 2. letnika