16/06/2017

Pet študentov tretjega letnika se je vrnilo iz Erasmus+ izmenjave

Pet študentov tretjega letnika se je vrnilo iz Erasmus+ izmenjave. Zbrali smo nekaj utrinkov...

"Sva Tamara Šinka Lubej in Belma Kaltak. Konec februarja 2017 sva se odpravili na študentsko izmenjavo v okviru programa Erasmus,  v Swansea University v Wales. Klinično prakso sva opravljali na različnih kliničnih področjih: ginekologija in porodništvo, nujna medicinska pomoč, ZN onkološkega bolnika s paliativno oskrbo, ZN kirurškega bolnika, ZN in mentalno zdravje ter pediatrija. Nastanjeni sva bili v študentskem naselju Hendrefoelan, ki je od samega centra oddaljeno 5 km. Prebivali sva bili tudi s študenti zdravstvene nege iz drugih držav, ki so bili prav tako na študentski izmenjavi. To nama je omogočilo izmenjavo mnenj in vtisov s klinične prakse. Ob vikendih pa smo skupaj raziskovali okolico.
Tamara Šinka Lubej in Belma Kaltak, Swansea University, College of Human and Health Sciences, Velika Britanija"Lahko poveva, da sva uspela tukaj okusiti vse te radosti in težave, ki jih prinaša napredek v tehnologiji v zdravstvenih vodah. In sedaj vidiva, kaj vse nas čaka :). Morda je smiselno omeniti, da je bistvena razlika (ki je enaka ne glede na to kje si na praksi) med slovensko in špansko prakso v mentorjih. Tukaj so mentorji vsi, ki so zaposleni kot dipl. m. s.Zavedajo se, da se študentje lahko naučimo določenih posegov in prijemov le preko prakse in nas zato, kar je možno, vključujejo v vso dogajanje v zvezi z delom in poslanstvom dipl. m. s.
Isak Suljanović in Katja Špende, University of Alicante, Faculty of Health Sciences, Španija

"Mednarodna izmenjava je priložnost za katero sem izvedel na informativnem dnevu moje fakultete za zdravstvo na Jesenicah. Bivša študentka naše fakultete je bodočim študentom na kratko opisala kako se je sama imela na izmenjavi na Škotskem. Takrat sem si prvič rekel, da bi mendnarodna izmenjava erasmus+ lahko bila nepozabna izkušnja. Tri leta kasneje pišem to poročilo v sobici svojega študentskega doma v Paisley-ju, v kraju na obrobju Glasgowa, kjer domuje University of the West of Scotland, v sklopu katere opravljam klinično usposabljanje v tujini."
Gregor Kozina, UWS, School of Health, Nursing and Midwifery, Škotska