13/11/2018

Raziskava "Vrednotenje učinkov novih ukrepov nadzora nad tobakom med študenti"

Spoštovane študentke, spoštovani študenti!

Zahvaljujemo se vam za pripravljenost sodelovati v raziskavi o kajenju med mladimi, v kateri sodeluje tudi na vaša fakulteta.

Raziskavo izvajamo z namenom, da ugotovimo, kako ukrepi v letu 2017 sprejetega novega zakona (Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov) učinkujejo na mlade, ki so ključna ciljna skupina nove zakonodaje. Cilji raziskave so ugotoviti smer in obseg vpliva ukrepov (slikovna opozorila, enotna embalaža, prepoved oglaševanja tobačnih izdelkov, prepoved razstavljanja tobačnih izdelkov, prepoved značilnih arom, dovoljenja za prodajo tobačnih izdelkov idr.) na zaznavanje, stališča, znanje in uporabo tobačnih in povezanih izdelkov med mladimi. Raziskavo bomo izvedli večkrat, prvič smo jo izvedli v aprilu/maju 2017, ponovitve pa letos in v 2020.

Anketiranje bo potekalo s pomočjo spletne ankete, ki se nahaja na spletnem naslovu: https://anketa.nijz.si/kajenje.


Anketa bo na tem spletnem naslovu aktivna od 5. do 16. novembra 2018, zato vas prosimo, da na anketo odgovorite v tem obdobju.

Izpolnjevanje ankete traja največ 20 minut. Vsi zbrani podatki bodo ostali zaupni in se bodo uporabili izključno v znanstveno raziskovalne in statistične namene vrednotenja novih ukrepov nadzora nad tobakom med mladimi.


Navodila za študenteNacionalni inštitut za javno zdravje