28/11/2011

Dan požarne varnosti - prostovoljno delo študentov Visoke šole za zdravstveno nego Jesenice

Visoka šola za zdravstveno nego Jesenice (VŠZNJ) se zavzema za integrirano lokalno in regionalno sodelovanje in zagotavljanje kakovosti življenja otrok in mladih. Ozaveščati jih želi o zdravem načinu življenja, varnosti in  socialni vključenosti v okolje. VŠZNJ želi lokalni dejavnosti predstaviti delo diplomirane medicinske sestre preko aktivnosti zdravstvene nege. S pozitivnim pristopom in odnosom vodstva VŠZNJ, zaposlenih in študentov zdravstvene nege do integracije, VŠZNJ uspešno sodeluje  z izobraževalnimi  ustanovami v osnovnih šolah.

Primer dobre prakse dela na VŠZNJ je vključevanje na področju vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Lokalna integracija s šolami s posebnimi potrebami poteka z Osnovno šolo Poldeta Stražišarja Jesenice. V mesecu oktobru 2011 smo se odzvali vabilu predstavnikov Osnovne šole Poldeta Stražišarja ter se udeležili  dogodka »Dan požarne varnosti«. Študenti zdravstvene nege Franjo Klarić, Ksenija Podlogar, Mateja Tavčar in Marko Mustar so v mesecu požarne varnosti na dan 28. 10. 2011 na lokaciji šole učencem Osnovne šole Poldeta Stražišarja predstavili aktivnosti zdravstvene nege, s katerimi medicinske sestre izvajajo zdravstveno oskrbo poškodovancev v požaru. Otrokom so pokazali aplikacijo protibolečinskega zdravila, uvedbo in oskrbo periferne žilne poti, imobilizacijo poškodovanih sklepov ter prevezo opeklinske rane. Otroci so z veseljem sodelovali pri prevezah, imobilizaciji, injekcijah in prevozu ponesrečenca. Najbolj veseli pa so bili, ko so si ogledali reševalni avtomobil.

Velik doprinos k učinkoviti podpori otrok s posebnimi potrebami predstavljajo človeška toplina, empatija, občutek za delo z ljudmi in načelo dobronamernosti, katere so poleg znanja, strokovnih izkušenj in profesionalnega odnosa temeljne vrednote pri delu študentov zdravstvene nege, bodočih diplomiranih medicinskih sester.

Utrinke z dogodka si lahko ogledate pod galerijo dogodkov.