03/10/2009

Kratka predstavitev izmenjave študentk Anite Obad in Urške Stojanović

Sva študentki Anita Obad in Urška Stojanović.
Dne 3.10. 2009 sva odpotovali na Norveško, v Oslo na trimesečni študij. Odločili sva se za malo daljšo pot, in sicer z avtobusom, predvsem zaradi prtljage. Pot od Ljubljane do Osla je bila zelo zanimiva in je hitro minila. Vmes sva potovali tudi z trajektom, na katerem sva nakupovali in končno pojedli konkreten obrok. Prispeli sva na Švedsko in nato nadaljevali pot do Osla. Celotna pot je trajala približno 30ur. V zgodnjih jutranjih urah sva prispeli v Oslo. Tam sta naju čakali študentki zdravstvene nege, ki sta bili dodeljeni kot najin »study buddy«. Pomagali sta nama z vso prtljago. Dan pred tem pa sta prevzeli tudi najine ključe. Skupaj smo se odpravili do študentske hiše, v kateri sedaj bivava.

Najprej nekaj na splošno:

Najina študentska stolpnica se nahaja v središču Osla in v neposredni bližini šole. Okoli je veliko trgovin, kavarn in restavracij. Drugi dan po najini nastanitvi sva se dobili z našo koordinatorko študentske izmenjave (tj. Suzanne Bancel) na Norveškem. Dobili sva urnik in študentske izkaznice. Študentske izkaznice so zelo pomembne, saj odpirajo vsa vrata v šolskih prostorih. Z Suzanne smo se nato odpravile v muzej, kjer smo preživele prečudovit dan. Do muzeja smo se odpravile z manjšo ladjo. Norveška je država, v kateri potrebuješ veliko denarja za preživetje. Restavracije so zelo drage in skoraj vedno prazne. Ni ravno država za »žuranje«, saj je 1 liter Smirrnoff vodke 48€. No, najde pa se tudi kakšen cenejši kremni liker. Škatlica cigaret stane približno 10€. Najcenejšo kavo najdemo v študentskem naselju, in sicer za 14NOK, kar je 1,5€. V mestu pa lahko pijete kavo za 5€.

Seveda pa ni vse tako črno; cene v trgovinah z obutvijo in oblačili so primerljive s slovenskimi cenami. Tako, da v prostem času hodiva po nakupih. V trgovinah s prehrano pa svetujeva nakup rib, saj smo ob morju in so ribe zelo poceni, pa tudi zelo zdrave.

Nekaj besed o šoli:

Šolsko naselje je zelo ogromno, sestavljeno iz več stavb. Ima približno pet knjižnjic, šolsko kavarno, menzo, brezplačen fitnes center za študente. Zelo prijetno je preživljati čas v takšnih šolskih prostorih. V šoli so študentom na voljo brezplačna uporaba računalnikov, kuhinje, fotokopiranje. Zelo zanimiva stvar, ki sva jo izvedeli o šoli je, da je bila včasih na tem mestu tovarna piva. Nekatere stavbe so samo prenovljene. Imajo poseben čar.

In seveda ne gre brez obveznosti:

Prvi teden sva dobili dve nalogi. Narediti sva morali negovalni načrt za pacienta iz ortopedskega oddelka. Druga naloga pa je bila sestaviti predstavitev slovenskega zdravstvenega sistema in delo medicinske sestre. Imeli sva tudi predavanje o uporabi Cinahla in iskanje literature po njihovih knjižnicah preko internetnega sistema. Z dnem 26. 10. 2009 pričneva s klinično prakso v bolnišnici Aker. Klinično prakso bova opravljali na ortopedskem oddelku, kjer imava vsaka svojo mentorico. Pred začetkom klinične prakse imamo tudi nekaj predavanj skupaj z mentorji. Klinična praksa bo trajala 8 tednov, in sicer do 20. 12. 2009. Veliko poudarka je tudi na skupinskem delu in medsebojnem sodelovanju med študenti. Skupaj v skupini sva še z študentko iz Romunije, ki je prav tako na študentski izmenjavi. Učni sistem je zelo podoben našemu, kar pomeni, da uporabljajo knjigo Majory Gordon – Negovalne diagnoze. Zdravstveno nego načrtujejo po 14 življenjskih aktivnostih, po Virgini Henderson. Z njihovim učnim sistemom nisva imeli težav, saj imava že veliko pridobljenega znanja iz VŠZNJ. Tako, da so tukaj na prijeten način »šokirani«, da smo v Sloveniji tako zelo napredni. Midve pa sva zato zelo ponosni študentki.

Še zadnja zanimivost:

Prebivalci Norveške že uporabljajo avtomobile na elektriko, ki ga napolniš tako kot mobitel.

Za VŠZNJ direktno iz Osla: Anita Obad in Urška Stojanović, študentki 3. letnika

Lep pozdrav vsem!

 

Galerija:


Ponovno se javljava iz Osla. Polovica študentske izmenjave je že za nama. Pogosto razmišljava, kako je bilo ko sva prispeli v Oslo in kako je vse hitro minilo. Sedaj uživava in z veseljem hodiva na klinično prakso. Z 26.10. sva začeli opravljati klinično prakso. Vsaka ima svojo mentorico, obe sta zelo prijazni in želita, da se veliko naučiva. Najina klinična praksa traja 4 dni tedensko, 5. dan je študijski dan. Zelo nama je všeč, saj si lahko sami izbereva, v kateri izmeni želiva delati in katere dneve v tednu. Glede dela študentov so zelo fleksibilni, tako da sva se odločili, da bova v decembru delali tudi 3 nočne izmene. Na klinični praksi resnično uživava, naučili sva se tudi nekaj norveških besed, tako da nama gre tudi sporazumevanje s pacienti, ki ne govorijo dobro angleško ali če sploh ne govorijo angleško, takrat uporabiva veliko mimike. Ob tem pa se vsi radi nasmejemo, tako da misliva, da dobro delujeva tudi na paciente. Nimava težav z komunikacijo tudi če ne govoriva norveško, saj večina pacientov govori angleško, prav tako tudi vsi zaposleni. Nekaj dni nazaj sva imeli pacientko iz Hrvaške, tako da smo se lahko pogovarjali tudi po hrvaško. Včeraj sva imeli tudi prvo evalvacijo s strani mentoric in sta naju pohvalili ter zelo dobro ocenili. Povedali sta tudi, da sta opazili da imamo veliko več znanja kot norveški študentje in da sva zelo zainteresirani za delo in učenje. Kot zanimivost: naučili sva se vstaviti urinski kateter moškemu. Tukaj je medicinska sestra kompetentna za vstavljanje urinskega katetra moškemu.

Vreme

V Oslu že nekaj časa, približno 2 tedna nisva videli sončka, ampak je že snežilo. Tako, da upava na kakšen sončni žarek. Stopinje so približno okoli -3 pa vse do 6 stopinj. Danes se je pokazalo sonce, vendar je sončni zahod že ob 14:30. Povedali so nama, da so januarja, februarja stopinje približno -25 stopinj in meter in pol snega, tako da sva veseli, da v začetku januarja odhajava domov. Malo že pogrešava Slovenijo, ampak bi z veseljem živeli v Oslu. Tukaj so ljudje tako zelo prijazni, odprti in vedno pripravljeni pomagati, prav tako pa je življenjski standard zelo dober.

Lep pozdrav iz Osla!
Urška in Anita