ZAKAJ IZBRATI ŠTUDIJ NA FZAB

Matic Novak

Študijski program: Zdravstvena nega (VS) in Promocija zdravja (mag./2l.)

»Menim, da je vpis na FZAB ogromno pripomogel k temu, da sem čez nekaj let zaživel svoje sanje«

Preberi več

Ime in priimek: Matic Novak
Zaposlen na Psihiatrični kliniki Ljubljana Polje
Študijski program: Zdravstvena nega (VS) in Promocija zdravja (mag./2l.)

Dodiplomski študij:

Za študij na FZAB sem se odločil zaradi vizije poklicne kariere na reševalni postaji. Dodiplomski študij mi je nudil primerno izobrazbo, predvsem pa več kompetenc, samozavesti in znanja za delo na urgenci. Izkušnja z dodiplomskega študija mi je ostala v spominu kot zelo zanimiva, saj je razširila ter poglobila moje predhodno znanje iz srednje zdravstvene šole. Med študijem sem se srečal tudi s kar nekaj študijskimi izzivi, saj program zahteva visoko raven kakovostnega in uporabnega znanja, predvsem pa kritičnega razmišljanja. Pri vsem tem pa so nam bili seveda v veliko pomoč vrhunski predavatelji z dolgoletnimi izkušnjami, ki so s študenti delili pestro paleto znanj s svojega področja. Predvsem pa so nam bili v veliko podporo, ko smo se kot mladi študentje znašli v »slepi ulici«.

Seveda je za študenta pomembna tudi odzivnost šole v primeru urejanja birokratskih zadev in tudi na tem področju me fakulteta ni nikoli razočarala. Zaradi služenja vojaškega roka v času poletnega semestra namreč nisem zmogel opraviti obveznih vsebin za napredovanje v naslednji letnik, zaradi česar sem eno študijsko leto pavziral in urejal stare grehe. Ravno v tem času pa sem bil med opravljanjem poletnega praktikuma na reševalni postaji ZD Jesenice opažen in prepoznan kot potencialen bodoči sodelavec med njihovimi vrstami reševalcev. Posledično sem se prvič redno zaposlil ter v tretjem letniku prestopil iz rednega v izredni študij.

Menim, da je vpis na FZAB ogromno pripomogel k temu, da sem čez nekaj let zaživel svoje sanje in dobil zaposlitev na reševalni postaji UKC Ljubljana, kjer sem opravljal delo kot reševalec na motorju.

Podiplomski študij:

Podiplomskega študija sem se lotil nekaj let po zaključku dodiplomskega, saj sem se v vmesnem času posvetil karierni poti. Splet življenjskih okoliščin me je pripeljal do tega, da sem imel na voljo obilico časa in to ravno v obdobju kaosa, ki nam ga je pripeljala pandemija. Želel sem si novega znanja s področja zdravstva, vendar ne več toliko o kurativi, temveč o preventivi, saj menim, da lahko tako rešiš še več življenj kot sicer. Promocija zdravja je bila tako edina izbira, ki se je popolnoma ujemala z mojimi željami. Študij se mi zdel izredno zanimiv z izjemo nekaj suhoparnih predmetov, kot je na primer statistika. Vendar sem na koncu z nekaj učenja zmagal tudi to »bitko«.

Skozi študij sem pridobil zelo širok vpogled v preventivo, boljše razumevanje tega področja, zaupanje vase ter temeljno znanje, ki je pripomoglo k formiranju samozavesti za delo na področju promocije zdravja. Med študijem sem se nekoliko bal dejstva, da v našem prostoru promocija zdravja še ne živi tako močno v zavesti širše družbe kot v tujini, vendar se je sčasoma ta strah prelevil v izziv, da to družbeno stanje spremenim. Izkušnja iz drugega letnika pri izr. prof. dddr. Joci Zurc pa mi je življenje popeljala na povsem novo karierno pot in k lovljenju novih sanj, za kar ji bom večno hvaležen.

Spominjam se besed z informativnega dneva, ko je takratna dekanja fakultete, red. prof. dr. Brigita Skela Savič, uporabila besede: »Vsak naš študent, ki je uspešno zaključil program, je v kratkem času dobil službo.« Sam bi temu citatu dodal še: »… ali pa odkril in živel svoje sanje.«

Hvala za vse.

Ajda Cvelbar

Študijski program: Zdravstvena nega (VS)

»Najbolj me je očaralo to, da sem imela vedno občutek, da študentje nismo zgolj številke, saj smo se vsi poznali med seboj, tako študentje kot profesorji in drugi zaposleni na fakulteti«

Preberi več

Ime in priimek: Ajda Cvelbar
Zaposlena na Inštitutu Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje
Študijski program: Zdravstvena nega (VS)

Študij na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin je bil zanimiva izkušnja od samega začetka. Če sem čisto iskrena, v tistem času sploh nisem vedela, da ta mala fakulteta v osrčju gorenjskih hribov sploh obstaja. Na koncu pa me je najbolj očaralo ravno to – ker gre za manjšo fakulteto, sem imela vedno občutek, da študentje nismo zgolj neke številke, saj smo se vsi poznali med seboj, tako študentje kot profesorji in drugi zaposleni na fakulteti. Vzdušje je bilo bolj sproščeno, pa tudi sama sprememba okolja je bila dobra izkušnja zame. Kot katerakoli druga življenjska izkušnja je tudi izkušnja izobraževanja kakovostna samo toliko, kolikor si sam pripravljen aktivno vlagati vanjo. Sama sem bila v času izobraževanja na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin precej aktivna, zato sem fakulteto zapustila zadovoljna in polna novih izkušenj za delo in življenje. Že sam študijski proces zahteva aktivno udeležbo študentov, saj najbolj pomemben del študija predstavlja praksa v različnih študijskih okoljih. Ravno ta raznolikost me je vedno znova navduševala, saj smo dobili res širok vpogled v raznolikost dela medicinskih sester in zdravstvenikov. Spoznali smo vse, od dela v zdravstvenih domovih, v takšnih in drugačnih bolnišnicah, dela na terenu v okviru patronažnega varstva ali nujne medicinske pomoči, pa vse do preventivnih, izobraževalnih in raziskovalnih dejavnosti zdravstvene nege. Ravno ta vpogled me je dokončno prepričal, da sem se z izbiro poklica medicinske sestre odločila prav. Vedela sem, da mi bo ta izrazito praktičen poklic koristil v osebnem življenju, predvsem pa mi bo ponudil neomejeno paleto možnosti za delo, ne glede na to, kam me bo pripeljalo življenje. In res, med študijem sem spoznala, da si želim še poglobiti svoje znanje, zaradi česar sem nadaljevala študij na drugi stopnji socialne gerontologije. S tem sem se poleg zdravstva usmerila še v bolj socialno smer. Trenutno sem zaposlena na Inštitutu Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, kjer mi znanje in izkušnje zdravstvene nege zelo koristijo, saj z njimi v naše delo vnašam izrazito praktičen vidik in večje razumevanje starejših ter družinskih oskrbovalcev, s katerimi sem pri delu največ v stiku. Na fakulteto imam veliko lepih spominov, predvsem zaradi ljudi, pa tudi zaradi vseh zanimivih izkušenj, ki sem jih v tem času doživela. Ena od ljubših je bila vsekakor mednarodna izmenjava Erasmus+ v Španiji, kamor sva se odpravila skupaj s sošolcem in fantom.
Nova kultura, nov jezik, novi ljudje, življenje v drugi državi ter neskončno novih spominov in izkušenj.
Študij na FZAB bi priporočila vsem, ki jih veseli delo z ljudmi in za ljudi. S tem poklicem vam bodo na široko odprta vsa vrata, sploh v času, ko gre resnično za »poklic prihodnosti«. Srečno!

Aleš Zadrgal

Študijski program: Fizioterapija (VS)

»Za študij fizioterapije sem se odločil, ker se že zelo dolgo ukvarjam s športom in raziskovanjem delovanja človeškega telesa. Delam kot osebni trener. Če vas zanima poklic fizioterapevta, je študij na FZAB zagotovo prava izbira za vas.«

Preberi več

Ime in priimek: Aleš Zadrgal
Osebni trener
Študijski program: Fizioterapija (VS)

Za študij fizioterapije sem se odločil, ker se že zelo dolgo ukvarjam s športom in raziskovanjem delovanja človeškega telesa. Delam kot osebni trener. Čeprav sem bil na začetku študija v dvomih zaradi težavnosti in zahtevnosti predavanih vsebin, sem zdaj nadvse vesel, da sem ta strah uspel premagati. Tako sem si odprl vrata v svet fizioterapije, ki me resnično zanima.

Študij na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin je izjemno zanimiv. Predmetnik je natančno in strokovno sestavljen ter omogoča pridobivanje znanja, potrebnega za opravljanje poklica fizioterapevta. Predavatelji so visoko usposobljeni strokovnjaki z veliko strokovnega znanja in profesorji so vedno odprti za vprašanja študentov.

V prvem letniku se študenti podrobno seznanijo z delovanjem človeškega telesa, paleta teoretičnega znanja pa je obširna in izredno zanimiva. V drugem letniku se to znanje učinkovito predstavi in uporabi tudi v praksi.

Trenutno sem študent drugega letnika fizioterapije in zadovoljen, da uspešno napredujem pri pridobivanju teoretičnega ter praktičnega znanja s področja fizioterapije.

Če vas zanima poklic fizioterapevta, je študij na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin zagotovo prava izbira za vas.

Alex Cisar

Študijski program: Fizioterapija (VS)

»Moje šolanje na FZAB sta zaznamovali predvsem prilagodljivost in odprtost profesorjev do obveznosti športnika. Kot vrhunski športnik sem predvsem v zimskem časi veliko odsoten, a sem kljub temu lahko opravljal šolske obveznosti kot moji sovrstniki.«

Preberi več

Ime in priimek: Alex Cisar
Vrhunski športnik, član slovenske A reprezentance (biatlon)
Študijski program: Fizioterapija (VS)

Moje šolanje na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin sta zaznamovali predvsem prilagodljivost in odprtost profesorjev do obveznosti športnika. Kot vrhunski športnik, biatlonec in član slovenske A reprezentance, sem predvsem v zimskem času zelo veliko odsoten zaradi tekem svetovnega pokala. Kljub temu sem lahko sproti opravljal šolske obveznosti kot moji sovrstniki. Seveda je pri delu fizioterapevta izredno pomembna praksa, zato sem lahko kljub odsotnosti vse potrebno praktično znanje pridobil od profesorjev tako, da smo se dogovorili za individualni pristop. Rad bi poudaril, da sta za uspešno opravljanje študija potrebni zagnanost in delavnost. Če ju izkažeš, ti vrlini prepoznajo tudi profesorji. Tako komunikacija kot prilagajanje obveznosti temeljita na vzajemnem zaupanju, ki mi ga je uspelo vzpostaviti z vsemi profesorji, za kar sem zelo hvaležen.

Ema Prusnik

Študijski program: Fizioterapija (VS)

»FZAB je manjša fakulteta z zelo osebnim pristopom, vsi se med seboj poznamo in si pomagamo. Profesorje zanimajo naše želje za prihodnost in nam pri tem pomagajo ter svetujejo. Predvsem pa na praksi vedno znova vidim, da imajo veliko znanja.«

Preberi več

Ime in priimek: Ema Prusnik
Študentka 3. letnika
Študijski program: Fizioterapija (VS)

Dragi bodoči študentje fizioterapije!

Verjamete, da če vas nekaj veseli, če za nekaj trdo delate, če za tem stremite in vse usmerite v to, to lahko dosežete?

Kot nekdanja alpska smučarka se je moja pot s fizioterapijo križala že v zgodnjih najstniških letih. Po poškodbi stegnenice in strganih mišicah kvadricepsa sem imela veliko fizioterapevtskih obravnav. Obiski pri moji fizioterapevtki so me tako navdušili, da še danes vztrajam v tej smeri in gradim na tem poklicu. Po poškodbi sem s smučanjem nadaljevala in se po končani osnovni šoli vpisala na gimnazijo Jesenice. Priznam, da mi ta leta niso bila pisana na kožo, ampak vsega grdega je tudi kmalu konec in vpisala sem se na želeni študij. Moja študentska leta na izbrani fakulteti so najlepša leta mojega življenja. Res, da je študij naporen, predvsem prvi letnik, saj se vedno dogaja nekaj novega in si podvržen drugemu tempu. A če te nekaj tako veseli, če si vsak dan vpet v delček tega, ni dvoma, da ti bo uspelo.

Ko me je pred par dnevi na informativnem dnevu neznanec vprašal, zakaj ravno FZAB in fizioterapija, sem mu z veseljem odgovorila. FZAB je manjša fakulteta z zelo osebnim pristopom, v letniku nas je od 20 do 30, študenti se med seboj zelo dobro poznamo in si z veseljem pomagamo. Poznamo tudi vse profesorje in zanje nismo le številke indeksa, saj nas poznajo po imenih, vedo, od kod prihajamo in katera smer nas veseli. Ko imamo na predavanjih malo več časa, jih vedno zanima, kje se vidimo v prihodnosti, kje nam lahko pomagajo, svetujejo. To so razlogi, zakaj se z največjim veseljem udeležujem predavanj in kliničnih vaj, ki mi vedno znova potrjujejo, da sem se odločila pravilno. Fakulteta ni strah in trepet, ampak moj drugi dom, kjer so vsi zaposleni vedno na voljo, tudi izven delovnega časa. Na fakulteti imamo tudi profesorja tutorja, ki je kot razrednik. Včasih pravim, da so to naše druge mame. Predvsem pa vidim, koliko znanja nam dajejo naši profesorji, kako nam vedno podajo tudi praktične primere iz njihovega vsakdanjika. In potrditev, da res imam znanje, dobim znova in znova na praksi, kjer me vedno presenetijo mentorji s komentarjem: »Vi imate toliko znanja, kako lepo pristopite k vsakemu in ga vodite skozi obravnavo. Ste suvereni, samostojni in samozavestni ravno tam, kjer kot študentka morate biti.« In to ponovno potrjuje, da na naši fakulteti delajo na tem, da smo uspešni, znamo pomagati na več načinov ter vidimo širšo sliko.

Vsi imamo iste možnosti in vsak si črta svojo pot življenja. Naj bo tvoja pot taka, ki te bogati in osrečuje. In verjemi, da če te nekaj tako zelo veseli, lahko to tudi z lahkoto dosežeš. Se vidiva jeseni na FZAB.

Martin Čeh

Študijski program: Zdravstvene vede (dr.)

»Študij na FZAB ti da veliko novih znanj, inovativnosti in samozavesti ter občutek, da lahko s svojim znanjem nekomu polepšaš svet. Po končanem študiju pogledaš nazaj in si ponosen na svoje dosežke ter pridobljeno širino, s katero pogumno stopaš proti novim izivom.«

Preberi več

Ime in priimek: Martin Čeh
Zaposlen na reševalni postaji v UKC Ljubljana
Študijski program: Zdravstvene vede (dr.)

Z željo pomagati pomoči potrebnim sem se rodil in to željo bom nosil v sebi do zadnjega dne. Skrb za človekove temeljne življenjske aktivnosti sem izvajal že po končani srednji zdravstveni šoli, vendar me to ni izpolnjevalo. Želel sem nekaj več, želel sem se dokazati in razumeti ter se zato vpisal na Fakulteto za zdravstvo Angele Boškin.
Na začetku sem se spraševal, ali sem se odločil pravilno, vendar sem kmalu spoznal, da sem izbral pravo fakulteto in študij. Začeli smo pridobivati širino in izpopolnjevati znanje, ki ga vsak od nas pridobi že v srednji šoli. Prešli smo na višjo raven, kjer lahko izraziš sebe kot empatičnega posameznika, željnega novega znanja, in bodočega strokovnjaka. Študent se v času šolanja sreča s temeljnimi znanji, teoretičnimi osnovami in seveda s praktičnim poukom, česar se običajno še posebej veselimo, saj pridemo v stik s tistimi, zaradi katerih se pravzaprav ves čas izobražujemo – svojimi pacienti. Ta stik ti da možnost uporabe pridobljenega znanja in tudi moč samokritičnosti, da izboljšaš in opredeliš področja, ki te bolj zanimajo ali pa si na njih šibek. Največ pa šteje občutek hvaležnosti, ki ga črpaš od slehernega pacienta, s katerim imaš priložnost sodelovati. Ta občutek ti pove, da si se pravilno odločil in da stopaš po pravi poti. Od prvega do tretjega letnika spoznavaš raznoliko zdravstveno okolje, izpopolnjuješ svoje praktično znanje in veščine v različnih kliničnih okoljih in zdravstvenih ustanovah ter srečaš pravzaprav vse vidike življenja od rojstva do smrti. Sam sem bil izredni študent in sem imel privilegij že pridobljenih delovnih izkušenj. Tisti študenti, ki pa tega privilegija nimajo, so deležni izdatne podpore prav vseh v študijskem okolju, od profesorjev do kliničnih mentorjev in seveda svojih vrstnikov. Tako vsak dobi občutek, da je enakovreden člena v procesu izobraževanja. Počasi se gradi samostojnost študentov, prav tako pa je vedno večja tudi angažiranost posameznika. Po končanem šolanju je diplomant enakovreden član interdisciplinarne zdravstvene ekipe, ki samozavestno stoji za pridobljenim znanjem. Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin je sodobna in družbeno angažirana fakulteta, ki poskuša pri študentih spodbuditi kritično razmišljanje. Omogočen je tudi pogled čez meje Slovenije in primerjava s tujimi zdravstvenimi sistemi, tako da študent dobi občutek položaja domačega zdravstvenega sistema v odnosu do odločevalcev zdravstvene politike. Fakulteto spremljam že od leta 2008 in opažam stalen napredek in željo po angažiranosti ter razvoj in priznavanje na področju zdravstvene nege.
Po skoraj desetletju premora sem se v letošnjem študijskem letu vrnil in vpisal v doktorski študij Zdravstvene vede, saj želim nadgraditi znanje ter pridobiti nove širine in kompetence. Želim biti enakovreden partner in prispevati k pomembnim odločitvam na področju zdravstvene nege ter k novemu znanju in priznanju zdravstvene nege kot samostojne discipline.

Študij na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin ti da veliko novih znanj, inovativnosti in samozavesti ter občutek, da lahko s svojim znanjem nekomu polepšaš svet. Po končanem študiju pogledaš nazaj in si ponosen na svoje dosežke ter pridobljeno širino, s katero pogumno stopaš proti novim izzivom, ki ti jih prinaša življenje.

Nika Kolarič

Študijski program: Fizioterapija (VS)

»Če vas zanima poklic fizioterapevta vam z gotovostjo priporočam FZAB, saj te s kakovostno zastavljenim programom vodi skozi prelep poklic in ti predstavi vsa temeljna znanja, potrebna pri samostojnem opravljanju fizioterapevtskega dela.«

Preberi več

Ime in priimek: Nika Kolarič
Študentka 3. letnika
Študijski program: Fizioterapija (VS)

Dragi bodoči študentje!

Naj se vam najprej predstavim. Sem Nika Kolarič in sem študentka 3. letnika visokošolskega programa Fizioterapije na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin. Še zdaj se zelo dobro spomnim svojih prvih trenutkov in vtisov, ki so mi jih pustila takratna prva predavanja na začetku šolskega leta. Spraševala sem se, ali je moja odločitev glede študija pravilna ali ne. Kmalu sem tekom študijskega programa, ki zajema ogromno kakovostnih predavanj, kabinetnih vaj in kliničnega usposabljanja, ugotovila, da pravzaprav obiskujem odlično fakulteto, saj sem delo fizioterapevta resnično vzljubila in se še bolj navdušila za ta prelep poklic, v katerem potrebuješ veliko entuziazma, sočutja in razumevanja za delo z ljudmi. V okviru študija sem se preizkusila tudi v praksi v različnih zdravstvenih ustanovah, kjer sem z lahkoto sledila kliničnim mentorjem in razumela njihove opombe ter dodatne razlage, saj smo med študijem spoznali veliko sodobnih terapevtskih tehnik in metod, ki jih uporabljajo tudi izkušeni fizioterapevti. Navdušena sem bila tudi nad poznavanjem aparatur, ki jih uporabljamo za dodatno podporno terapijo. Že na fakulteti smo na kliničnih vajah spoznali vrhunske aparate, ki jih znam dobro in pravilno uporabljati, predvsem pa sem znala svoje pridobljeno znanje povezati in mentorjem razložiti, zakaj sem se odločila za njihovo uporabo.

Izbirno klinično usposabljanje mi je odprlo odlično poklicno priložnost, saj sem spoznala fizioterapevtko, ki me je kasneje vzela pod svoje okrilje. Še danes pod njenim mentorstvom pomagam v fizioterapevtski ambulanti, kjer sem pridobila veliko samozavesti za opravljanje dela, prav tako pa tudi ogromno novega znanja in komunikacijskih spretnosti pri delu s pacienti. Če vas zanima poklic fizioterapevta, v katerem se boste z vsem srcem predali pacientu in mu znali prisluhniti ob njegovem problemu, vam z gotovostjo priporočam »našo« fakulteto FZAB, saj te s kakovostno zastavljenim programom vodi skozi prelep poklic in ti predstavi vsa temeljna znanja, potrebna pri samostojnem opravljanju fizioterapevtskega dela. Prepustite se novim znanjem in začnite pridobljena znanja povezovati ter iskati najboljše terapevtske pristope. Želim vam čim lažjo izbiro fakultete in upam, da se nam pridružite za Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin.