doc. dr. Irena Šumi

Šumi Irena Email: Irenasumi@me.com
Govorilne ure: Po dogovoru

Kratek življenjepis

Irena Šumi je antropologinja s specializacijo za vprašanja etničnosti, nacionalizma in socialnih mejnosti. Zaposlena je bila na Inštitutu za narodnostna vprašanja, nato v Alma mater Maribor, kjer je vodila Inštitut za judovske in multikulturne študije, zdaj pa je sodelavka Fakultete za socialno delo Univerze v Ljubljani, kjer predava vrsto predmetov, med njiimi socialno antropologijo, socialno pravičnost in zagovorništvo, človekove pravice, etnično občutljivo socialno delo, etiko socialnega dela v primerjali perspektivi. Predava tudi na Donau univerzi v Kremsu v Avstriji, in na Alice Salomon univerzi v Berlinu, kjer je tudi vodja podiplomskega modula Svetovna družba - procesi globalizacije. Bila je in je mentorica celi vrsti diplomandov in diplomandk, magistrandov in magistrandk ter doktorandov in doktorandk ter mladih raziskovalk.

 
Terensko delo, ki je osrednja metoda socialnoantropološkega raziskovalnega dela, je opravljala med slovensko govorečimi v Kanalski dolini v Italiji na slovensko-italijansko-avstrijski tromeji, nato med begunci in prosilci za azil v Sloveniji, nato pa med slovenskimi preživelimi holokavsta v Sloveniji, Izraelu in ZDA. Študijsko se je izpopolnjevala s štipendijo Norveškega raziskovalnega sveta na Norveškem zunanjepolitičnem inštutu (1996), in kot gostujoča raziskovalka na Haskell Indian Nations University v ZDA kot Fulbrightova štipendistka (2007). Je članica vrste domačih in tujih strokovnih združenj, bila je pobudnica in predsednica Društva antropologov Slovenije, trenutno pa je (od 2011) tudi članica stalne nacionalne delegacije pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst (IHRA).
 
Bila je vodja in članica več kot 20 domačih temeljnih in aplikativnih, in mednarodnih projektov. V zadnjem desetletju se intenzivno posveča študijam postsocializma in postkolonije, tematiki, na katero je vodila obsežen mednarodni študijsko-pedagoški projekt v letih 2003 - 2006. Gre za študije družbenih tranzicij in mejnosti, o čemer je realizirala vrsto domačih in tujih objav. V sestavu tranzicijskih in mejnih študij se ukvarja tudi s sintezo družboslovnih in naravoslovnih znanj, predvsem v okviru tematik travme nasilja, travme revščine in transgeneracijskega prenosa travme, nevroznanstvenih študij ter študij preteklih in sodobnih patriarhalnih struktur.