Prehrana in dietetika
|
Modul: |
Temeljne vede |
ECTS: |
3 |
Kontaktne ure predavanja: |
30 |
Kontaktne ure seminar: |
15 |
Kontaktne ure kabinetnih vaj: |
|
Kontaktne ure kliničnega usposabljanja: |
|
Nosilec predmeta: |
Rok Poličnik, višji predavatelj
|
Letnik: |
1. letnik
|
Prehrana in dietetika
|
Kontaktne ure predavanja: |
30 |
Kontaktne ure seminar: |
15 |
Kontaktne ure kabinetnih vaj: |
|
Kontaktne ure kliničnega usposabljanja: |
|
Nosilec predmeta: |
Rok Poličinik, višji predavatelj |
Izvajalci predmeta: |
Rok Poličnik, višji predavatelj
Andreja Širca Čampa, višja predavateljica
|
Stopnja: |
Visokostrokovni študijski program 1. stopnje |
Semester: |
Zimski |
Jezik: |
Slovenski
|
Cilji in predmetno
specifične kompetence: |
Študent:
- Pri študentu razviti sposobnosti, ki ga bodo navajali na samostojno, strokovno delovanje z dokazi podprtimi intervencijami:
- omogočiti študentom, da razvijejo znanja in spretnosti v prehranski znanosti, dietetiki in klinični prehrani ter na področju vedenjskih ved, ki tvorijo osnovo za certifikacijo dietetikov in za delo v zdravstvu,
- spoznati prehrano bolnika oziroma razlike med prehrano zdravega in bolnega človeka,
- spoznati oceno stanja prehranjenosti in načine prehrane bolnika ter metode za predpisovanje diet,
- seznaniti se z živili za posebne prehranske namene in dietnimi jedilniki za posamezne bolezni,
- pridobiti znanje strokovne terminologije o medicinski dietetiki,
- razviti sposobnost za prepoznavanje, kritično analiziranje in izboljšanje prehranjevalnih navad oziroma uvedbo dietne prehrane in z njimi povezane težave v načinu prehranjevanja posameznika in v družbi,
- razviti sposobnost za samostojno delo in predlagati izboljšave v zvezi z vidiki načrtovanja prehrane, priprave obrokov, živilske tehnologije, kulture, sociale, psihologije prehrane, okolja in gospodarstva,
- razviti sposobnosti, ki temelji na fizioloških in kliničnih podlagah, raziskovanju, spremljanju in dokumentiranju,
- osvojiti prehransko terapijo za različne bolezni in tudi v okviru preventivnega zdravstvenega varstva, ki temelji na raziskavah in dokazanimi izkušnjami,
- sposobnost ustvarjanja dobrih odnosov z pacienti in njihovimi svojci ter razumevanja mehanizmov, ki vplivajo na naše vedenje in naše želje po spremembah.
Znanje in razumevanje:
Študent bo ob zaključku tega predmeta sposoben izdelati celostni pristop zdravega prehranjevanja za različne ciljne skupine, obvlada pa tudi dietni režim.
|
Obvezna literatura: |
- Hlastan Ribič, C., 2009. Zdrava prehrana: Skripta za študente medicine, 2009.
- Ministrstvo za zdravje, 2008. Priporočila za prehransko obravnavo bolnikov v bolnišnicah in starostnikov v domovih za starejše občane. Ljubljana: Ministrstvo za zdravje.
- Mahan, K., Escott-Stump, S., Raymond, J.L., 2012. Krause's Food and the Nutrition Care Process. 13th ed. St. Louis: Saunders Company.
- Whitney, E.N., Cataldo, C.B. & Rolfes, S.R., 2006. Understanding normal and clinical nutrition. 7th ed. Belmont: Eest/Wadsworth.
- Sobotka, L., 2004. Basics in clinical nutrition. 3rd ed. Praga: Galen.
|
Priporočljiva literatura: |
- Ministrstvo za zdravje, 2004. Referenčne vrednosti za vnos hranil. Ljubljana: Ministrstvo za zdravje.
|
Pogoji za vključitev v delo
oziroma za opravljanje
študijskih obveznosti: |
Pogoji za pristop k izpitu:
- 50% prisotnost na predavanjih
- 100% prisotnost na seminarju
|
Metode ocenjevanja: |
- pisni izpit (80% ocene)
- seminarska naloga (20% ocene)
|