Alternativne oblike prehranjevanja

 

Modul:

Temeljne vede

ECTS: 3

Kontaktne ure predavanja:

30

Kontaktne ure seminar:

15

Kontaktne ure kabinetnih vaj:

0

Kontaktne ure klinične prakse:

0

Nosilec predmeta:

izr. prof. dr. Cirila Hlastan Ribič

Izvajalci predmeta:

  • izr. prof. dr. Cirila Hlastan Ribič
  • Rok Poličnik, predavatelj

Stopnja:

Visokostrokovni študijski program 1. stopnje

Letnik: 3. letnik
Semester: Letni
Jezik: Slovenski
Cilji in predmetno specifične kompetence:

Študent:

  • Študent spozna različne alternativne – komplentarne načine prehranjevanja, njihove značilnosti ter vplive na zdravje.
  • Omogoča razumevanje verskih, etičnih, kulturnih, zgodovinskih, zdravstvenih in ostalih vzrokov za prehod na alternativne načine prehranjevanja.
  • Nauči se spoznavati pozitivne in negativne strani alternativnega načina prehranjevanja.
  • Študentje spoznajo in razumejo osnovne definicije alterantivnih oblik prehranjevanja pri zdravem in bolnem človeku ter ogroženih skupinah prebivalstva
Obvezna literatura:
  • Mahan K, Escott-Stump S. Krause's Food, Nutrition  Diet Therapy.
    12th ed. Philadelphia: WB Saunders Company;  2008.      
  • Whitney EN, Cataldo CB, Rolfes SR. Understanding normal and clinical nutrition.
    7th ed. Belmont: Thomson/Wadsworth; 2006.
  • Referenčne vrednosti za vnos hranil / Referenzwerte für die nährstoffzufuhr.
    Ljubljana: Ministrstvo za zdravje: 2003.
Priporočljiva literatura:
  • Gibney MJ, Margetts BM, Kearney JM, Arab L. Public Health Nutrition.
    Oxford: Blackwell Publishing; 2004.
Pogoji za vključitev v delo oziroma za opravljanje študijskih obveznosti:

Opravljen izpit iz prehrane.

Pogoji za pristop k izpitu:

  • 100% prisotnost na seminarju in pozitivno ocenjena seminarska naloga
Metode ocenjevanja:
  • pisni izpit (100%)