Razvojni projekti

Projekt »Otroci se učijo pomagati«

 | 

Fakulteta za zdravstvo Jesenice (FZJ) je v študijskem letu 2012/13 začela sodelovati pri izvedbi razvojnega projekta »Otroci se učijo pomagati«. Projekt, ki je nastal na pobudo nemške službe Helikopterske nujne medicinske pomoči DRF Luftrettung, pri nas vodi Gorska reševalna služba Slovenije (GRS) v sodelovanju s Fakulteto za zdravstvo Jesenice, Upravo republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) in sponzorji.

Učenje skozi igro

Namen projekta je, da se predšolski in otroci nižje razredne stopnje skozi igro naučijo ravnanja pri manjših nezgodah in v izrednih situacijah. Spoznajo, kako poklicati številko 112, kaj morajo povedati sogovorniku na drugi strani ter kako naj bodo pripravljeni odgovarjati na vprašanja, ki jih postavi sogovornik. Študentke in študenti FZJ otrokom na delavnicah prikažejo tudi, kako se nezavestnega položi v pravilno stabilno bočno lego, kako oskrbeti manjšo rano ter kako pomembno je, da se s poškodovanim sovrstnikom ves čas pogovarjajo in ga hrabrijo.

Diploma »Znam pomagati« Otroci po opravljeni delavnici prejmejo izkaznico in diplomo »Znam pomagati« ter poučno slikanico, ki jo lahko doma preučijo skupaj s starši. Prva pomoč in ravnanje v izrednih situacijah s tem postaneta za otroke nekaj, kar jim je razumljivo in običajno v vsakdanjem življenju.

Odziv s strani otrok in pedagoških delavcev v vrtcih in na šolah je izjemno pozitiven.

Približno 20 osnovnih šol in vrtcev v študijskem letu 2015/2016

V razvojni projekt bo v študijskem letu 2015/16 vključenih približno 20 osnovnih šol in vrtcev po Sloveniji. Izvajalci so študenti 3. letnika in absolventi FZJ, ki so se pod vodstvom visokošolskih učiteljev izobrazili in pripravili za izvedbo delavnic nudenja osnov prve pomoči. Tovrstno sodelovanje jim seveda nudi svojevrsten izziv ter priložnosti za pridobivanje novih znanj in izkušenj, hkrati pa krepijo sposobnost ekipnega delovanja.

Otroci se učijo pomagatiMnenja študentk si lahko ogledate tudi na spletni strani FZJ.

Izmenjajte...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Obvestite me o novih objavah na blogu.