Aktualno

Otroci se učijo pomagati

 | 

Poškodbe pri otrocih so razmeroma pogoste, saj nesreča nikoli ne počiva. Zaradi želje po raziskovanju so otroci med igro veliko v gibanju – plezajo, segajo po stvareh in tekajo. Zgodi se, da pridejo domov z večjimi in manjšimi praskami in poškodbami. Odzivi odraslih so ob tem različni in lahko privedejo do nemoči in panike. Otroci bi radi pomagali, ampak se zaradi neznanja naučijo »gledati stran« in ne pravilnega ravnanja. Pomembno je, da starši otroku povedo: »Ti znaš in lahko pomagaš!« Mnogi otroci se namreč bojijo, da bodo česa krivi, zato zbežijo s kraja dogodka. Pomembno jim je razložiti, da naj jih v primeru nezgode ne bo strah, jim povedati, da jih nihče ne bo okaral, če se je zgodila nezgoda.

Otroci lahko sami pripomorejo k rešitvi, zato je Fakulteta za zdravstvo Jesenice v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije (GRZS) in Upravo RS za zaščito in reševanje (URSZR) oblikovala projekt OTROCI SE UČIJO POMAGATI. Namenjen je učencem 1. in 2. razredov osnovnih šol in predšolskim otrokom (najstarejše skupine v vrtcu). Cilj projekta je, da prva pomoč postane otrokom nekaj razumljivega in vsakdanjega. Otroke uči, kako preprečiti nesreče in kako je treba pravilno ukrepati in pomagati v primeru nesreč in izrednih dogodkov.

Projekt poteka v obliki delavnic, ki ga izvajajo moderatorke-študentke Fakultete za zdravstvo Jesenice. Skozi igro in s slikanico Otroci se učijo pomagati in spoznavajo reševanje v gorah se otroci naučijo, kako ravnati, da do nezgod sploh ne bi prišlo. Prvo navodilo, ki so ga otroci deležni na delavnicah, je, da ne smejo zbežati s kraja dogodka, če se je zgodila nezgoda, ampak morajo poklicati pomoč. Naučijo se, kako poklicati pomoč na številko 112, kaj morajo povedati sogovorniku, ki na drugi strani sprejme njihov telefonski klic in kako morajo biti pripravljeni odgovarjati na vprašanja, ki jih bo postavil sogovornik.

otroci-se-ucijo-pomagati3
Kako oskrbeti manjše poškodbe?
Na delavnicah učimo otroke, kako sami pri manjših poškodbah nudijo prvo pomoč. Opremimo jih s povoji, sterilno gazo in obliži. Moderatorke jim pokažejo, kako obvezati manjše rane na roki, nogi in glavi. Naučijo se, da se morajo s poškodovanim sovrstnikom pogovarjati in ga hrabriti. Naučijo se, kako je treba nezavestnega položiti v pravilno stabilno lego, da leži na boku.

Otroci po opravljeni delavnici prejmejo izkaznico Znam pomagati (ki je sestavni del slikanice), trak z etuijem zanjo in diplomo Znam pomagati. Poleg tega prejmejo poučno slikanico Otroci se učijo pomagati in spoznavajo reševanje v gorah, ki jo lahko doma preučijo skupaj s starši. Prav tako jih povabimo k sodelovanju v nagradni igri, kjer svoje znanje pokažejo v obliki risbic in najlepše tudi nagradimo.

Otroci se učijo pomagati je pomemben projekt, saj širi število ljudi, ki bodo znali pomagati in reševati človeška življenja. Otroci se hitro naučijo prevzeti odgovornost in včasih izredne razmere obvladajo z manj strahu kot odrasli. V času projekta – od maja 2015 do junija 2016 –smo obiskali 84 razredov učencev in pediatrični oddelek Splošne bolnišnice Jesenice, kar pomeni 1941 otrok (fotogalerija). V okviru projekta, ki smo ga izvajali po celi Sloveniji, smo ugotovili, da otroci želijo pomagati in veliko otrok znanje o prvi pomoči že ima. Projekt, ki smo ga izvajali z željo, da se otroci naučijo odgovornosti en do drugega, smo odlično izvedli. Uspešnost projekta se kaže v velikem številu vabil za sodelovanje s strani številnih šol in pozitivnih komentarjih vseh sodelujočih. Največji uspeh pa je zagotovo ta, da se otroci naučijo, da zmorejo in znajo pomagati, zato je naša želja, da bi se projekt uspešno nadaljeval še naprej.

Več o projektu ter vseh sodelujočih in sponzorjih si lahko preberete na otroci.ovcka.eu in v zaključnem poročilu.

Izmenjajte...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Obvestite me o novih objavah na blogu.