11/04/2014

Izpit Nujna medicinska pomoč - rezultati

Spoštovani.

Najprej čestitam tistim, ki ste uspešno opravili izpit pri predmetu Nujna medicinska pomoč in zdravstveno varstvo v izrednih razmerah dne 28.3.2014.

V nadaljevanju želim podati kratko informacijo o izpitu.

Prijavljenih je bilo 69 študentk in študentov, dejansko ga je opravljalo 66 študentk in študentov.
Rezultati so bili sledeči:
Nezadostna ocena (3) – 1 študentka
Nezadostna ocena (4) – 13 študentk/ov
Nezadostna ocena (5) – 11 študentk/ov
Zadostna ocena (6) – 10 študentk/ov
Dobra ocena (7) – 26 študentk/ov
Zelo dobra ocena (8) – 5 študentk/ov

Zadostno znanje je pokazal 62% študentov.

Večinoma ste izkazali dobro znanje iz temeljnih postopkov oživljanja. Kljub temu je kar nekaj študentov napačno odgovorilo npr. na podrobnejša vprašanja v zvezi z zunanjo masažo srca (kdaj masažo izvajamo, mesto masaže, čas dopustne prekinitve, hitrost masaže pri otroku…).

Precej manj znanja ste pokazali pri dodatnih postopkih oživljanja – katero je osnovno zdravilo pri oživljanju, kako pogosto zdravila ponavljamo, katere motnje ritma defibriliramo, kako je s tipanjem pulza po defibrilaciji ipd.

Premalo je bilo znanja tudi iz drugih področij, npr. nujnih stanj v pediatriji, nevrologiji in zastrupitev. Diplomirana medicinska sestra mora vedeti, da pri epileptičnem napadu ne potiskamo ničesar med zobe in koliko časa ima pacient na razpolago, da po akutni možganski kapi prejme trombolitično zdravilo. Nek nivo znanja se pričakuje tudi s področja poškodb in masovnih nesreč.

Zavedam se, da je izpit iz NMP ena od številnih obveznosti, ki jih imate. A znanje s tega področja boste vedno potrebovali, ne glede na to, na katerem področju zdravstva boste delovali. In znanje s tega področja vam lahko pomaga rešiti človeško življenje! Zato je tako pomembno, da to znanje imamo in ga tudi vedno znova obnavljamo.

Želim vam uspešen zaključek študija in uspešno bodočo poklicno pot.

mag. Renata Rajapakse, dr.med.