10/03/2015

Teden boja proti raku

V tednu od 2. do 6. marca 2015 je potekal Teden boja proti raku. Letos je potekal pod geslom »Zdravje je življenje« upoštevajte Evropski kodeks proti raku!«. Zveza slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana želijo z geslom opozoriti na 12 nasvetov za zmanjšanje tveganja nastanka raka.
Kodeks je bil posodobljen leta 2014, nasvete pa lahko najdete na povezavi http://www.onko-i.si/uploads/media/Evropski_kodeks_proti_raku_2014.pdf .
Zdravstveno vzgojni center v Zdravstvenem domu Jesenice, je pod okriljem ga. Ksenije Noč, ob Tednu boja proti raku, skupaj s študenti Fakultete za zdravstvo Jesenice, pripravil stojnico z modeli dojk, kjer so ženske lahko zatipale tri različne tumorje dojke ter vozliče. Na posebnem modelu so obiskovalci lahko zatipali tudi tumor testisov. Študentki Fakultete za zdravstvo Jesenice in ga. Ksenija Noč smo s skupnimi močmi odgovarjali na vprašanja ter razdeljevali brošure za samopregledovanje dojk, mod, brošuro zdrave prehrane, odvajanja kajenja, nov kodeks 12 nasvetov proti raku, brošuro društva ZORA, SVIT, itd.
Udeležba je bila dobra. Kar nekaj ljudi se je ustavilo ob modelih (in naši vzpodbudi), prav vsi pa so z veseljem sprejeli izbrane brošure.
Zahvaljujeva se za povabilo k sodelovanju.

Maja Debelak in Veronika Pezdirnik, študentki 3. letnika.