08/07/2016

Strokovna ekskurzija

Na Fakulteti za zdravstvo Jesenice smo dne, 14. 6. 2016 organizirali strokovno ekskurzijo za redne in izredne študente vseh treh letnikov. Ogledali smo si Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije SOČA in Simulacijski center v Zdravstvenem domu Ljubljana.
Na recepciji centra v stavbi vrtnica nas je sprejela Pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege, Tadeja Drenovec. Najprej smo odšli v predavalnico, kjer smo imeli kratko predstavitev ustanove in ogled predstavitvenega filma. Potem smo odšli na ogled oddelkov. Ogledali smo si Oddelek za rehabilitacijo pacientov po amputaciji, Oddelek za rehabilitacijo otrok, Oddelek za rehabilitacijo pacientov po nezgodni poškodbi možganov, z multiplo sklerozo in drugimi nevrološkimi obolenji ter Oddelek za rehabilitacijo pacientov z okvaro hrbtenjače. Predstavili so nam potek dela na oddelku in različne primere poškodb in potek nadaljnje obravnave. Predstavili so tudi metode, ki jih uporabljajo pri svojem delu s področja fizikalne terapije, delovne terapije, psihološke, logopedske in socialno terapevtske obravnave, vključno s svetovanjem za prilagoditve posameznikovega življenjskega okolja.
Po koncu ogleda oddelkov smo odšli še v simulacijski center v Zdravstveni dom (ZD) Ljubljana.
Tam so nas sprejeli inštruktorji, ki delujejo v Simulacijskem centru ter nam pripravili kratko uvodno predavanje. Predstavili so nam namen in sam princip delovanja centra. Po kratkem uvodnem predavanju smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina se je najprej udeležila teoretičnih delavnic, ki so potekale v obliki predavanj, druga skupina pa se je udeležila praktičnega dela delavnic s pripravljeno simulacijo, potem smo se zamenjali. Inštruktorji so nam pripravili scenarij dogodka. V vsaki skupini smo izbrali tri člane ekipe in določili naloge vsakega posameznika. Pričeli smo s simulacijo. Na voljo je bila vsa oprema in pripomočki, ki bi jih imeli tudi v kliničnem okolju oziroma na terenu. Delovanje ekipe je moralo biti takšno, kot bi se znašli v resnični situaciji. Ves čas izvajanja simulacije so nas tudi snemali, saj je bil cilj simulacije analizirati posnetke in tako ugotoviti, na katerih področjih smo dobri in katera področja je potrebno še nekoliko izboljšati.
Ogled in možnost sodelovanja v pripravljeni simulaciji je bila za nas odlična izkušnja. V Simulacijski center prihajajo tudi ekipe in posamezniki iz kliničnega okolja, kjer znanje na takšen način pridobivajo in obnavljajo.

Snežana Radić, Laura Hribar in Anita Begovič

Foto galerija