25/03/2022

Svetovni dan tuberkuloze

Vsako leto 24. marca obeležujemo svetovni dan tuberkuloze, da ozavestimo javnost o uničujočih zdravstvenih, socialnih in ekonomskih posledicah tuberkuloze in okrepimo prizadevanja za odpravo globalne epidemije tuberkuloze. Datum zaznamuje dan leta 1882, ko je dr. Robert Koch sporočil, da je odkril bakterijo, ki povzroča tuberkulozo, kar je odprlo pot k diagnozi in ozdravitvi te bolezni.

Tema svetovnega dneva tuberkuloze 2021 - "The Clock is Ticking!, " - kaže na to, da svetu zmanjkuje časa za ukrepanje v skladu z zavezami za odpravo tuberkuloze, ki so jih sprejeli svetovni voditelji. To je še posebej pomembno v okviru pandemije covida-19, ki je ogrozila napredek pri eliminaciji TB in pravičen dostop do preprečevanja in oskrbe v skladu s prizadevanji SZO za dosego splošne zdravstvene oskrbe (Klinika Golnik).

Študenta Denis Bošnjaković in Nika Tušar sta pripravila stojnico v Splošni bolnišnici Jesenice, kjer sta osveščala ljudi o svetovnem dnevu tuberkoloze in delila zloženke pridobljene od Klinike Golnik.