21/11/2014

Svetovni dan sladkorne bolezni

Svetovni dan sladkorne bolezni beležimo 14. novembra. Statistika pravi, da je na svetu 366 milijonov sladkornih bolnikov. Strokovnjaki, pa menijo, da jih je veliko še ne odkritih, zato je tudi pri sladkorni bolezni pomembno zgodnje in pravočasno odkrivanje (http://www.dnevnik.si/zdravje/arhiv/1042487422) .
Zdravstveno vzgojni center v Zdravstvenem domu Jesenice je ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni, pripravil skupaj s študenti Fakultete za zdravstvo Jesenice in v sodelovanju z Društvom diabetikov Jesenice, stojnico z merjenjem krvnega sladkorja.
Udeležba je bila nad našimi pričakovanji., Na naši stojnici si je v nekaj urah krvni sladkor izmerilo okoli 200 obiskovalcev. Razdelili smo jim tudi zdravstveno - vzgojne zloženke. Ugotovili sva, da ljudje dobro poznajo sladkorno bolezen, saj je kar nekaj obiskovalcev prišlo prav z namenom, da bi si izmerili krvni sladkor. 
Med obiskovalci so bili tudi sladkorni bolniki, ki so prejeli broško v obliki modrega kroga, ki predstavlja simbol sladkornih bolnikov.
Zahvaljujeva se za povabilo k sodelovanju.


Maja Debelak in Kristina Arnol