18/09/2017

Nagrada za študente tutorje – izobraževanje v Simulacijskem centru Ljubljana

V petek, 15. 9. 2017, smo se študenti Fakultete za zdravstvo Angele Boškin, ki smo uspešno opravili tutorstvo v študijskem letu 2016/2017, odpravili na izobraževalni modul Oskrba vitalno ogroženega pacienta v SIM center Ljubljana.
Strokovnega izpopolnjevanja sestavljenega iz teoretičnega in praktičnega dela se nas je udeležilo 7 študentov, Tjaša Boštjančič, Tadeja Pfajfar, Snežana Radič, Romana Jovančevič, Amra Topalovič, Antonijeta Dema in Tim Greblo. Zelo nam je bil všeč pristop izkušenega inštruktorja reševalca, saj nam je ob predavanju in deljenju svojih lastnih izkušenj na uporaben, atraktiven in strokoven način predstavil ABCDE algoritem postopanja pri obravnavi vitalno ogroženega ali poškodovanega pacienta. Po teoretični predstavitvi smo se udeleženci preizkusili tudi v simulaciji, kjer nam je inštruktor simuliral primer, ki smo ga sprva ob pomoči njegovega vodenja, nato pa popolnoma sami rešili z uporabo ABCDE algoritma, ki smo ga spoznali na predavanju. Predvsem smo se skozi simulacijo poleg določenih ročnih spretnosti in tehnik pri vzpostavitvi proste dihalne poti, branja EKG, uporabe in priprave zdravil, naučili pomembnosti timskega dela, vodenje tima in profesionalne usposobljenosti vsakega člana tima. Naše simulacije so v SIM centru posneli, potem smo jih na koncu strokovnega izpopolnjevanja skupaj z inštruktorjem še dodatno analizirali.
Zelo nam je bilo všeč, ker smo teoretično pridobljeno znanje lahko takoj preizkusili v zelo realni simulaciji, s čimer smo znanje poglobili in ponotranjili. Izkušnja ob obisku SIM centra Ljubljana je bila za vse študente nedvomno nepozabna in odlična, prav tako pa nam bo pridobljeno znanje prišlo prav ob nadaljnem izobraževanju iz nujne medicinske pomoči in posredno pri delu samem.

Tim Greblo