13/04/2018

Tekmovanje »BEST CPR TEAM« v Simulacijskem centru Ljubljana

V petek, 6. 4. 2018, smo se študenti Jan Klavora (1. letnik), Miha Mihelič (1. letnik), Jan Mavrič (1. letnik), Lovro Smolej (1. letnik) in Tim Greblo (2. letnik) udeležili tekmovanja zdravstvenih timov v izvajanju reanimacije v kategoriji »Študentje«.

Zbrali smo se v jutranjih urah v prostorih Zdravstvenega doma Ljubljana na Metelkovi ulici v Sim Centru, kjer je od 8.30 do 9.00 potekala registracija in prijava ekip. Ob registraciji smo oddali telefonsko številko, preko katere smo bili kasneje proženi po simulacijah. Usedli smo se na svoje mesto v predavalnici in prejeli ključ za reševanje elektronskega testa, ki se je pojavil med uvodnim delom. Reševanje testa pa je spremljal kaos po predavalnici, saj je bil del testa tudi naša zmožnost koncentracije na specifične informacije ob neredu. Po rešenem testu smo čakali na pozive. Vsaka ekipa je morala opraviti 6 različnih vrst simulacij. Pri samih scenarijih smo morali prepoznati zdravstveno stanje ponesrečenih/obolelih in ukrepati v skladu s smernicami za oživljanje. Po končanih simulacijah smo v predavalnici imeli še predavanje s komunikacije, ki se je osredotočilo predvsem na ravnanje s svojci obolelih oziroma ponesrečenih.

Med samim tekmovanjem smo spoznali veliko novih prijateljev iz zdravstvenih fakultet po celotni Sloveniji. Tekmovanje je bilo bolj izobraževalne narave, saj so nas po simulacijah inštruktorji Sim Centra dali možnost samoanalize izvajanja intervencije, pohvalili za dobre stvari, dopolnili naše postopke in pripomnili kaj se bi še dalo narediti, če smo kakšen korak spustili. Vseh pet nas je zelo uživalo ob samem izvajanju, simulacije so bile zelo realne in izvrstna izkušnja. Ponovili smo že osvojeno znanje, pridobili nekaj novega znanja in ga s pomočjo odličnih inštruktorjev Sim Centra dobro utrdili. Izkušnje bomo nedvomno brez težav prenesli v prakso in z novo pridobljenim znanjem pomagali ljudjem, ki bodo našo pomoč zares potrebovali.

Tim Greblo, 2. letnik