14/05/2018

5. maj - mednarodni dan higiene rok in vabilo na Ples rok

V vaših rokah je, da preprečite sepso v zdravstvu

Vsakoletno ozaveščanje o higieni rok ima pomembno vlogo pri preprečevanju in obvladovanju okužb v bolnišničnem in domačem okolju. Higiena rok je eden izmed najučinkovitejših ukrepov preprečevanja in obvladovanja okužb. Letošnji Mednarodni dan higiene rok se je osredotočal na preprečevanje nastanka okužbe krvi oziroma sepse. 

Moto Mednarodnega dneva je bil: »V vaših rokah je, da preprečite sepso v zdravstvu«.
 
Čiste roke so ključnega pomena za preprečevanje prenosa okužb v zdravstvu, kjer je pomembno predvsem razkuževanje rok, tako zdravstvenih delavcev kot tudi pacientov in obiskovalcev. Pomembno je, da sami, tudi s čistočo svojih rok, poskrbimo za svoje zdravje in posredno za zdravje ljudi okoli nas.
 
Prvi korak za zmanjšanje pojava sepse je izvajanje preventivnih ukrepov na področju preprečevanja in obvladovanja okužb, povezanih z zdravstveno oskrbo. Ključnega pomena je tudi dosledno izvajanje higiene rok.
 
V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) so v okviru kampanje Svetovne zdravstvene organizacije opozarjali na pomen higiene rok v vsakdanjem življenju, saj je zelo pomembno zavedanje, da tudi, ko smo v bolnišnici kot pacienti ali obiskovalci, poskrbimo, da so naše roke čiste. Letošnji mednarodni dan higiene rok so v UKC Ljubljana obeležili 7. maja 2018.
 
Pediatrično kliniko so dopoldan obiskali otroci iz vrtca, ki so se na promocijski stojnici seznanili, kako pomembno je imeti čiste roke, da ostaneš zdrav, tudi ko prideš na obisk v bolnišnico.
 
Na promocijskih stojnicah, ki so bile v avli glavne stavbe UKC Ljubljana, na Polikliniki in v preddverjih vseh dislociranih klinik UKC Ljubljana, smo skupaj s higieniki, dijaki Srednje zdravstvene šole, študenti Zdravstvene fakultete Ljubljana sodelovali tudi študentje Fakultete 
za zdravstvo Angele Boškin.
 
Marta Smodiš, Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin