22/03/2022

21. marca - svetovni dan Downovega sindroma

Generalna skupščina OZN je razglasila 21. marec za svetovni dan Downovega sindroma, saj ta datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – dodaten kromosom na 21. paru kromosomov v vsaki človeški celici. Razpoznavni znak tega dne so pisane kratke nogavice, ki opozarjajo, da so ljudje, ki živijo na Zemlji, raznoliki: mnogo njihovih potreb je univerzalnih; nekateri med nami pa imajo – zaradi različnih razlogov – tudi posebne potrebe. Mednje sodijo posamezniki z Downovim sindromom, saj dodaten kromosom v njihovih telesnih celicah vpliva na njihov duševni in telesni razvoj (Društvo za kakovostno življenje z Downovim sindomom).
 
Svojo podporo spremembam v razumevanju ljudi z Downovim sindromom so danes izrazile tudi študentke Jasmina Hadžić, Manca Jerman in Zala Kaker v Splošni bolnišnici Jesenice, ki so v znak ozaveščanja delile nogavice, ki imajo podobne oblike kot kromosom. Simbol različnih nogavic nas spomni, da smo vsi različni, vendar je ravno zaradi tega naš svet barvitejši in lepši.
Cilj »Nogavičnega izziva« je širiti ozaveščenost o osebah z Downovim sindromom. Njihova sprejetost v družbi, možnost redne izobrazbe ali priložnost za delo še vedno niso samoumevne. Z izmenjavo informacij in pozitivnim zgledom na podlagi osebnih izkušenj lahko vsak od nas premaga predsodke ter pomaga drugim, da postanejo enakopravni člani družbe in živijo polno življenje.
Zahvaljujemo se za donacijo Dedolesu.
 
Jasmina Hadžić, študentka