02/12/2013

Erasmus training program Wales - julij 2013V juliju sem odšla za eden teden v Wales – Velika Britanija na Erasmus izmenjavo. Izmenjavo mi je omogočila Visoka šola za zdravstveno nego Jesenice. Področje izobraževanja je bilo patronažna zdravstvena nega oziroma community health care. To je področje kjer sem tudi aktivna in zaposlena, zato sem bila glede izmenjave toliko bolj vesela in odprta za nova znanja in izkušnje.

Na partnerski univerzi Swansea University, College of Human and Health Sciences (http://www.swansea.ac.uk/humanandhealthsciences/), je koordinatorica prof Joy Merrell pripravila enotedenski program. Teden sem preživela tako, da sem pričela s ponedeljkom na terenu s school nurse, naslednji dan district nurse, v sredo sem od 7:00 do 14:00 bila z acute team response, ki so kot patronažne medicinske sestre locirane v lokalni bolnišnici in so njihove intervencije predvsem intra venozna aplikacija antibiotikov, katetirizacije in druge zahtevnejše intervencije. Popoldan sem preživela na Univerzi s profesoricami in študenti na modulu Community nursing. V četrtek sem dan preživela z Health visitors, to je primerljiva vloga našemu preventivnemu delu diplomirane medicinske sestre v patronažnem varstvu, le da v Walesu obiskujejo le mlade družine in obiske si planirajo po potrebi, pri nas je to število določeno. Namen obiska je preventivno in zdravstveno vzgojno delovanje tako pri otrocih kot njihovih starših. Delajo pa tudi v ambulanti predvsem preventivne obiske in pomagajo pri imunizaciji. V omenjenem timu redno dežura lokalna district nurse. District nurse ali zelo primerljivo z našo patronažno medicinsko sestro predvsem v kurativnem vidiku dejavnosti. Najino delo je najprej bilo načrtovanje dela in obiskov ter nato osem hišnih obiskov. Končali sva z dokumentiranjem najinega dela, poročanjem, kontaktom z zdravnikom.
Zadnji dan sem dopoldan preživela na Univerzi Swansea. Sodelovala sem na predstavitvenem seminarju študentov po zaključeni praksi. Spoznala sem nekaj profesoric in mentoric s terena, ki delajo na področju primerljivem z našim patronažnim varstvom. Veliko smo si imele za povedati, izmenjali smo si mnenja, prediskutirale način dela z študenti. Bilo je zelo zanimivo in sklenili smo, da lahko to ponovimo tudi kdaj preko skypa z našimi študenti.

Teden je bil naporen, prepreden z novimi izkušnjami, situacijami, hkrati pa ponovno ne tako drugačen od mojega vsakdana. Spoznala sem teren Llanelli, 15 km zahodno od Swansea in samo mesto Swansea s čudovito veliko zelo priljubljeno univerzo oziroma že bolj kot Campus. Nekaj časa sem preživela tudi v knjižnici, kjer je klasičnega tiska vedno manj in veliko digitalnih gradiv.

Wales je redka dežela, kjer so zdravstvene storitve na recept oziroma delovni nalog in doplačil ni, tudi pri receptih in tehničnih pripomočkih je tako. V Angliji je to drugače oziroma se zdravila doplačajo.

Organiziranost oziroma področje, ki ga pokrivajo različni profili na terenu, je pri district nurse, school nurse in health visitors omejen na lokalnega zdravnika kamor tudi po pravilu hodijo/obiskujejo tam živeči ljudje/družine (radij je nekje 14 km). Lokalni zdravnik lahko pokriva več področij torej zdravstveno varstvo odraslih in otrok in še mentalno zdravje. Posledično zato tudi district nurses največ sodelujejo z enim zdravnikom in so tudi locirane nekje v bližini ambulante ali celo v isti stavbi. Ravno tako kot pri nas, naročila za obiske dobijo od zdravnika, kjer pa vodja tima razdeli naloge naprej. Velika razlika je, da so v Sloveniji dplomirane medicinske sestre v patronažnem varstvu praviloma z diplomo in imajo v timu zdravstvenega tehnika. V Llanelli-ju in Swansea okrožju je ena district nurse in 4 negovalke z opravljenim dodatnim izobraževanjem.

Pohvalno je bilo videti kako se odzivajo na socialno problematiko v primestnem okolju. Mesto Llanelli ima veliko število poljskih priseljencev in za njih so uredili domove, poskrbeli za vrtce, kjer se govori Poljsko, kot tudi za zdravstveno problematiko. Poljaki, ki zbolijo, se ne vrnejo nazaj v svojo deželo, temveč želijo tudi zaradi ekonomsko ugodnejše situacije ostati v Walesu. Obiskali sva nekaj težkih primerov paliativnih pacientov, kjer kriminal zaradi narkotikov cveti, zato so slednji pod nadzorom district nurse. Ravno tako imajo veliko starejših nad 75 let, predvsem več na podeželju in njihova demografska struktura je primerljiva z našo.

Z medicinsko sestro, ki dela v acute response team sva prevozili kar nekaj kilometrov, saj ekipa pokriva ves teren do bolnišnice v sosednjem kraju, kar je bilo v našem primeru razdalje nekje do 40 km. Delali sva vse, jemali kri, aplicirali antibiotike, šli na obisk v negovalni dom za starejše, obiskali gospo takoj po odpustu in uredili vso terapijo. Dan je bil pester in zelo zanimiv.

 Zahvaljujem se za to priložnost. Izmenjava je bila zelo poučna. Srečala sem veliko ljudi, dobila ponudbo za zaposlitev. Skratka teden dni je bilo premalo za vse kar sem počela in kar bi še lahko videla. Zahvaljujem se prof. Joy Merrell in prof Fioni Murphy za vso organizacijo. Pogoji so zelo strogi, da lahko opravljaš prakso na terenu, zato sem morala izpolniti nekaj obrazcev med drugim tudi o moji precepljenosti in imunizaciji.

Zapisala:
mag. Jožica Ramšak Pajk