23/05/2014

VŠZNJ na seminarju Works in Progress

Visoka šola za zdravstveno nego Jesenice je od leta 2010 vključena v mednarodni konzorcij IRIS, ki ga koordinira Oslo and Akershus University College of Applied Sciences, in v okviru katerega poteka seminar »Works in Progress« (WIP). Seminar je namenjen magistrskim študentom zdravstvene nege in drugih zdravstvenih ter skrbstvenih ved za pripravo dispozicije magistrskega dela. Skozi predavanja, delavnice in individualne konzultacije študenti spoznavajo faze raziskovalnega procesa, različne raziskovalne načrte, način pisanja znanstvenih besedil in raziskovalno metodologijo ter jih aplicirajo na svojo predlagano raziskavo. Seminar WIP 2014 poteka od 19. do 30. maja 2014 na Malti v organizaciji University of Malta, Faculty of Health Sciences, Department of Nursing. Na seminarju sodeluje 22 študentov in 11 visokošolskih učiteljev iz 6 evropskih držav:
- University of Malta, Malta,
- Oslo and Akerhus University College of Applied Sciences, Oslo, Norveška,
- Trinity College, Dublin, Irska,
- Institúto Politéchnico de Leiria, Portugalska,
- VIA University College, Danska in
- Visoka šola za zdravstveno nego Jesenice, Slovenija.

Slovenijo na seminarju zastopajo 4 študenti študijskega programa druge stopnje Zdravstvena nega na VŠZNJ z raziskovalnimi projekti, ki jih pripravljajo pri predmetu Na dokazih podprta praksa v zdravstveni negi, ali pa s predlogi dispozicij magistrskih del:
- absolventka Majda Čaušević z raziskavo »Non pharmacological approaches to the management of cancer chronic pain«;
- absolventka Ana Istenič z raziskavo »Experiences of cervical cancer patients treated with internal radiation therapy«;
- študentka 2. letnika Jana Fajfar z raziskavo »Utility of Findrisc questionnaire in screening for diabetes type 2«;
- študent 2. letnika Robert Skuhala z raziskavo »Importance of education of the firemen about basic life support with the use of automatic external defibrillator«.

Dvotedenski program WIP, ki ga financira Evropska unija v okviru projekta »LLP: Works in Progress: Developing Proposals for the Master project/thesis/capstone in Nursing and the Allied Professions that contributes to the development of new Nursing and Allied Professional Knowledge in Europe (št. projketa: 2013-1-NO1-ERA10-06366)«, vključuje predavanja in delavnice iz tematik raziskovalnega procesa, izbora raziskovalnega načrta, pregleda literature, etike v raziskovanju, refleksije, obdelave podatkov, in sicer tako na področju kvantitativnega kot tudi kvalitativnega raziskovanja.
 

Natančen program dogodka najdete tukaj.

 

Fotografija udelžencev.

Dosedanji seminarji Works in Progress, na katerih je sodelovala VŠZNJ:
2010 – Dublin, Irska
2011 – Jesenice, Slovenija (VŠZNJ je bila organizator dogodka)
2012 – Oslo, Norveška
2013 – Leiria, Portugalska
2014 – Valletta Campus, Malta