24/08/2020

Usmeritve študentom pred pričetkom novega študijskega leta 2020/2021 – potovanje v države z rdečega seznama

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v dopisu številka: 6030-5/2020/468, dne, 24. 7. 2020 posredovalo obvestilo o informiranju študentov, ki prihajajo iz tretjih držav, da morajo po vstopu v Slovenijo v obvezno 14 - dnevno karanteno.

Vlada Republike Slovenije je uvrstila Hrvaško na seznam »rdečih držav« kar pomeni, da morajo vsi, ki bi tam potovali oz. dopustovali ob prihodu nazaj ostati 14 dni v karanteni (v času karantene je prepovedano zapuščati bivališče).
Svetujemo, da sproti spremljate seznam držav za prehajanje državne meje. Ta je dostopen na https://www.nijz.si/sl/seznam-drzav-za-prehajanje-drzavne-meje-brez-omejitev. Predlagamo, da dnevno spremljate tudi novice na spletnih straneh NIJZ.

Seveda je odločitev za potovanje v države, ki so uvrščene na  rdeči seznam stvar posameznika in vam le tega nihče ne more prepovedati. Karantena po povratku pa ni odločitev, ampak obveza, ki se v primeru kršitve kaznuje, zato se njej kljub odsotnosti bolezenskih znakov ali negativnemu testu ni mogoče izogniti.
Predlagamo vam, da dobro razmislite o potovanju v države na rdečem seznamu. Dejstvo je, da boste v tem primeru po vrnitvi prisiljeni ostati doma, kar pomeni:

•    da ne boste mogli opravljati izpitov, ki bodo razpisani v fizični obliki,  na lokaciji fakultete,
•    ne boste mogli opravljati kliničnega usposabljanja,
•    ne boste mogli obiskovati kabinetnih vaj in ostalih obveznosti, kjer je potrebna vaša fizična prisotnost.

Zato vas pozivamo, da se ne odločate za obisk držav iz rdečega seznama. Fakulteta iz tega razloga ne bo prilagajala urnikov in iskala možnosti dodatnih terminov kliničnega usposabljanja v učnih bazah.
                                                                                                 

doc. dr. Ivica Avberšek Lužnik
Dekanja