12/06/2023

16. mednarodna znanstvena konferenca: HealthComm – Nova doba v zdravstvu in digitalno potovanje

-Na Bledu je včeraj potekala že 16. mednarodna znanstvena konferenca, osrednji letni znanstveni dogodek Fakultete za zdravstvo Angele Boškin (FZAB). Prireditve, ki je letos potekala pod naslovom Nova doba v zdravstvu in digitalno potovanje, se je udeležilo 75 udeležencev iz Slovenije, s Finske, iz Italije, Španije, Anglije in Kazakhstana in Nemčije. 16. mednarodna znanstvena konferenca je bila tudi zaključna konferenca evropskega projekta HealthComm Simulator, katerega nosilka je Fakulteta za zdravstvene vede Univerze Alicante, ob FZAB pa pri projektu sodelujeta tudi Inštitut za družboslovno svetovanje Isob iz Nemčije in neprofitno združenje Ingenio Labs iz Španije. 

»Letošnja nosilna tema konference je bila tako zimzelena kot aktualna. Zimzelena, saj nas zavedanje o izrednem pomenu digitalizacije v zdravstvu spremlja že vrsto let. Aktualna, ker vemo, da nas tudi na tem področju čaka še veliko dela, veliko učenja in veliko zahtevnih projektov, ki obetajo, da z najsodobnejšimi digitalnimi izdelki in storitvami preoblikujemo zdravstvene sisteme za dobrobit pacientov in zaposlenih v zdravstvu,« je povedala doc. dr. Sanela Pivač, dekanja FZAB. 
Jedro programa 16. mednarodne znanstvene konference je zato temeljilo na raziskovanju poti in načinov za bolj učinkovito soočanje s sodobnimi izzivi v zdravstvu ter učinkovitejše preventivne strategije in orodja za razvoj poklicev v zdravstvu.
Uvodni del konference so sestavljala tri vabljena predavanja, ki so obravnavala informacijsko in kibernetsko izobraževanje zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, pomen video klicev med bolniki in družinskimi člani ter orodje HealthComm Simulator za virtualne simulacije z namenom izboljšanja komunikacije v zdravstvenih okoljih ter posledičnega izboljšanja kakovosti oskrbe in zadovoljstva uporabnikov. V nadaljevanju programa je bilo mogoče v različnih tematskih sekcijah prisluhniti 35 predavanjem ter posebnemu sklopu Kariernega središča FZAB z dogodkoma Prve delovne izkušnje ter Jaz in moja kariera z vseživljenjsko orientacijo, ki sta bila organizirana z namenom, da študentkam in študentom pomagata pri premagovanju izzivov ob prehodu iz študentkih let v obdobje delovne aktivnosti ter jih opremita z znanji in spretnostmi za uspešno načrtovanje kariere v vseh življenjskih obdobjih.