doc. dr. Darija Šćepanović

Šćepanović Darija

Nosilec predmetov na I. stopnji

Fizioterapija za zdravje žensk (sonosilka)
Fizioterapija pri motnjah funkcije medeničnega dna

Kratek življenjepis

 

Leta 1993 je zaključila študij fizioterapije na Višji šoli za zdravstvene delavce v Ljubljani. Izobraževanje je še istega leta nadaljevala na magistrskem študiju na University of East London v Angliji. Leta 2000 je v Angliji zaključila specializacijo s področja Kontinence. Leta 2020 je pridobila doktorat znanosti s področja Menedžmenta kakovosti.

Svojo poklicno kariero je začela na tedanjem Inštitutu RS za rehabilitacijo-Soča in jo od leta 1998 nadaljevala na sedanji Zdravstveni fakulteti, Univerza v Ljubljani na Oddelku za fizioterapijo, kjer je še vedno nosilka dveh predmetov s področja fizioterapije za zdravje žensk. Od leta 2011 je kot fizioterapevtka specialistka zaposlena je na Ginekološki kliniki, Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, trenutno opravlja funkcijo vodje fizioterapije. Dopolnilno je zaposlena na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin, kjer je nosilka in sonosilka pri predmetih na študijskem programu prve stopnje Fizioterapija, Fizioterapija za zdravje žensk in Fizioterapija pri motnjah funkcije medeničnega dna.. Na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin je članica Senata in članica Komisije za izvolitve v nazive.

V obdobju 2006 do 2008 je bila članica raziskovalne skupine v evropskem projektu Asia-Link EU Programme – URO Project. Je članica raziskovalne skupine v terciarnih razvojnih projektih Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Je raziskovalka pri projektih in programih Javne agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Je zunanja sodelavka pri nekaterih projektih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za zdravje. Dvakrat je bila imenovana za članico Razširjenega strokovnega kolegija za fizioterapijo pri Ministrstvu za zdravje RS. Področje njenega strokovnega in raziskovalnega dela je disfunkcija medeničnega dna, predvsem urinska in fekalna inkontinenca ter zdravljenje mišično skeletnih težav v nosečnosti in po porodu.

Je avtoric ali soavtorica člankov, učbenikov, priročnikov, knjižic, zloženk in didaktičnih pripomočkov s področja fizioterapije za zdravje žensk, telesne dejavnosti v nosečnosti in po porodu in vadbe mišic medeničnega dna. Je soavtorica slovenskih strokovnih priporočil za telesno dejavnost v nosečnosti. Je vabljena predavateljica na številnih domačih in tujih kongresih. V letu 2019 je kot soavtorica prejela prvo nagrado za najboljši poster s področja fizioterapije za zdravje žensk, ki je bil predstavljen na svetovnem kongresu Svetovne fizioterapije v Švici. Je članica uredniškega odbora strokovne revije Fizioterapija Združenja fizioterapevtov Slovenije in recenzentka za ameriško revijo Journal of Women's Health Physical Therapy.

Je članica številnih znanstvenih in strokovnih združenj doma in v tujini. Bila je predsednica Sekcija fizioterapevtov za zdravje žensk pri Združenju fizioterapevtov Slovenije. Bila je tudi članica izvršilnega odbora Mednarodne organizacije fizioterapevtov za medenično zdravje in zdravje žensk od njene ustanovitve 1999, dva mandatna obdobja pa tudi njena podpredsednica.

Leta 2019 ji je Združenje fizioterapevtov Slovenije podelilo zlato plaketo za strokovno organizacijske dosežke na področju fizioterapije. Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije pa ji je leta 2022 podelila naziv častna članica.
 

 

 
 

 


Bibliografija/COBISS