Velnes in velneška dejavnost
 
Modul: Fizioterapija
ECTS: 3
Kontaktne ure predavanja: 20
Kontaktne ure seminar: /
Kontaktne ure kabinetnih vaj: /
Kontaktne ure kliničnega usposabljanja: 50
Nosilec predmeta: dr. Slavka Gojčič, viš. pred.
Letnik: 2. ali 3. letnik
 

Nosilec predmeta: dr. Slavka Gojčič, viš. pred.
Izvajalci predmeta:
  •  dr. Slavka Gojčič, viš. pred.
Stopnja: Visokostrokovni študijski program prve stopnje  
Semester: Letni
Jezik: Slovenski
 
Cilji in predmetno
specifične kompetence:
Študent:
  • zavedanje pomena in vloge promocije zdravja;
  • zavedanje pomena in vloge velnesa kot zdravega celostenga življenjskega sloga;
  • zavedanje pomena in vloge velneške dejavnosti v skrbi za preventivno skrb za zdravje.
  • poznavanje in razumevanje temeljnih pojmov in elementov s področja velneškega turizma,
  • zavedanje pomena in vloge velneškega in zdraviliškega turizma v slovenskem in svetovnem gospodarstvu,
  • poznavanje trendov, smeri in usmeritev na področju  promocije zdravja;
  • poznavanje trendov, smeri in usmeritev na področju velnesa kot zdravega življenjskega sloga;
  • poznavanje trendov, smeri in usmeritev na področju velneške dejavnosti;
  • poznavanje trendov, smeri in usmeritev na področju velneškega in preventivnega zdraviliškega turizma.
Znanje in razumevanje:
  • spoznali in razumeli promocijo zdravja kot pomembno aktivnost države na področju preventivne skrbi za zdravje;
  • spoznali principe zdravega življenjskega sloga velnesa kot celostne življenjske filozofije za udejanjanje v lastnem življenju;
  • spoznali in razumeli pomen trendov in usmeritev na področju velneške dejavnosti;
  • spoznali in razumeli pomen trendov in usmeritev na področju velneškega turizma in preventivnega zdraviliškega turizma.
Obvezna literatura:
  • Gojčič, S. Promocija zdravja, velnes in velneška dejavnost, študijsko gradivo, FZAB
Priporočljiva literatura:
  • Chalupa, M., 2001. Warum is wellness wichtig? Dunaj: WUV-Universitätsverlag.
  • Dunn, H.L., 1961. High- lewel Wellness. Virginia, USA: R.W. Beatty.
  • Gallup, J.W., 1999. Wellness center. ZDA: John Wilex & Sons, Inc.
  • Gojčič, S., 2021. Analiza ekološke komponente v kakovosti velneške storitve ter ekoloških motivov in njihovega vpliva na zvestobo velneških turistov: doktorska disertacija. Celje: FKPV. 
  • Gojčič, S., 2005. Wellness – zdrav način življenja, nova zvrst v turizmu. Ljubljana: GV, Založba.
  • Gojčič, S., 2011, Trendi v velneškem in ekološkem turizmu. Celje: Fakulteta za komercialne poslovne vede. Zbirka strokovne in znanstvene monografije FKPV.
  • Gojčič, S., 2022, Velnes in velneški turizem. Bled: VSŠ za turizem, velnes in gostinstvo Bled, študijsko gradivo.
  • Hertel, L., 2003. Der Hoesch wellness Guide. Düseldorf: Vehling-Verlag.
  • Illing, K., 2002. Time for soul and self: Travel Industry in the field of relaxation and mental fitness. Berlin: TDC Berlin.
  • Kaufmann, E.L., 1999. Wellness – Tourismus: doktorska disertacija. Bern: Forschungsinstitut fur Freizeit und Tourismus der Universität.
  • Smith, M. & Puczko, L., 2009. Health and Wellness tourism. Amsterdam: Elsevier Ltd.
  • Smith, M. & Puczko, L., 2014. Health, Tourism and hospitality. Oxfordshire: Routledge.
  • Travis, J.W. & Ryan, R.S., 2004. The Velness Workbook. Berkeley, California: Celestial Arts.
Pogoji za vključitev v delo
oziroma za opravljanje
študijskih obveznosti:

Predavanja, študije primerov iz prakse, diskusije, brainstorming in individualno delo študentov. 

Pogoj za pristop k izpitu:
  • 50% prisotnost na predavanjih
Metode ocenjevanja:
  • pisni izpit (80%)
  • seminarska naloga (20%)