Velnes in velneška dejavnost
|
Modul: |
Fizioterapija |
ECTS: |
3 |
Kontaktne ure predavanja: |
20 |
Kontaktne ure seminar: |
/ |
Kontaktne ure kabinetnih vaj: |
/ |
Kontaktne ure kliničnega usposabljanja: |
50 |
Nosilec predmeta: |
dr. Slavka Gojčič, viš. pred. |
Letnik: |
2. ali 3. letnik
|
|
Nosilec predmeta: |
dr. Slavka Gojčič, viš. pred. |
Izvajalci predmeta: |
- dr. Slavka Gojčič, viš. pred.
|
Stopnja: |
Visokostrokovni študijski program prve stopnje |
Semester: |
Letni |
Jezik: |
Slovenski
|
Cilji in predmetno
specifične kompetence: |
Študent:
- zavedanje pomena in vloge promocije zdravja;
- zavedanje pomena in vloge velnesa kot zdravega celostenga življenjskega sloga;
- zavedanje pomena in vloge velneške dejavnosti v skrbi za preventivno skrb za zdravje.
- poznavanje in razumevanje temeljnih pojmov in elementov s področja velneškega turizma,
- zavedanje pomena in vloge velneškega in zdraviliškega turizma v slovenskem in svetovnem gospodarstvu,
- poznavanje trendov, smeri in usmeritev na področju promocije zdravja;
- poznavanje trendov, smeri in usmeritev na področju velnesa kot zdravega življenjskega sloga;
- poznavanje trendov, smeri in usmeritev na področju velneške dejavnosti;
- poznavanje trendov, smeri in usmeritev na področju velneškega in preventivnega zdraviliškega turizma.
Znanje in razumevanje:
- spoznali in razumeli promocijo zdravja kot pomembno aktivnost države na področju preventivne skrbi za zdravje;
- spoznali principe zdravega življenjskega sloga velnesa kot celostne življenjske filozofije za udejanjanje v lastnem življenju;
- spoznali in razumeli pomen trendov in usmeritev na področju velneške dejavnosti;
- spoznali in razumeli pomen trendov in usmeritev na področju velneškega turizma in preventivnega zdraviliškega turizma.
|
Obvezna literatura: |
- Gojčič, S. Promocija zdravja, velnes in velneška dejavnost, študijsko gradivo, FZAB
|
Priporočljiva literatura: |
- Chalupa, M., 2001. Warum is wellness wichtig? Dunaj: WUV-Universitätsverlag.
- Dunn, H.L., 1961. High- lewel Wellness. Virginia, USA: R.W. Beatty.
- Gallup, J.W., 1999. Wellness center. ZDA: John Wilex & Sons, Inc.
- Gojčič, S., 2021. Analiza ekološke komponente v kakovosti velneške storitve ter ekoloških motivov in njihovega vpliva na zvestobo velneških turistov: doktorska disertacija. Celje: FKPV.
- Gojčič, S., 2005. Wellness – zdrav način življenja, nova zvrst v turizmu. Ljubljana: GV, Založba.
- Gojčič, S., 2011, Trendi v velneškem in ekološkem turizmu. Celje: Fakulteta za komercialne poslovne vede. Zbirka strokovne in znanstvene monografije FKPV.
- Gojčič, S., 2022, Velnes in velneški turizem. Bled: VSŠ za turizem, velnes in gostinstvo Bled, študijsko gradivo.
- Hertel, L., 2003. Der Hoesch wellness Guide. Düseldorf: Vehling-Verlag.
- Illing, K., 2002. Time for soul and self: Travel Industry in the field of relaxation and mental fitness. Berlin: TDC Berlin.
- Kaufmann, E.L., 1999. Wellness – Tourismus: doktorska disertacija. Bern: Forschungsinstitut fur Freizeit und Tourismus der Universität.
- Smith, M. & Puczko, L., 2009. Health and Wellness tourism. Amsterdam: Elsevier Ltd.
- Smith, M. & Puczko, L., 2014. Health, Tourism and hospitality. Oxfordshire: Routledge.
- Travis, J.W. & Ryan, R.S., 2004. The Velness Workbook. Berkeley, California: Celestial Arts.
|
Pogoji za vključitev v delo
oziroma za opravljanje
študijskih obveznosti: |
Predavanja, študije primerov iz prakse, diskusije, brainstorming in individualno delo študentov.
Pogoj za pristop k izpitu:
- 50% prisotnost na predavanjih
|
Metode ocenjevanja: |
- pisni izpit (80%)
- seminarska naloga (20%)
|