Prehrana in dietetika
|
Modul: |
Temeljne vede |
ECTS: |
3 |
Kontaktne ure predavanja: |
30 |
Kontaktne ure seminar: |
15 |
Kontaktne ure kabinetnih vaj: |
|
Kontaktne ure kliničnega usposabljanja: |
|
Samostojno delo: |
45 |
Nosilec predmeta: |
dr. Rok Poličnik, viš. pred.
|
Letnik: |
2. letnik
|
Prehrana in dietetika
|
Kontaktne ure predavanja: |
30 |
Kontaktne ure seminar: |
15 |
Kontaktne ure kabinetnih vaj: |
|
Kontaktne ure kliničnega usposabljanja: |
|
Samostojno delo: |
45 |
Nosilec predmeta: |
dr. Rok Poličinik, viš. pred. |
Izvajalci predmeta: |
- dr. Rok Poličnik, viš. pred.
- Andreja Širca Čampa, viš. pred.
|
Stopnja: |
Visokošolski strokovni študijski program 1. stopnje |
Semester: |
Letni |
Jezik: |
Slovenski
|
Cilji in predmetno
specifične kompetence: |
Cilj predmeta je pridobiti osnovno znanje in veščine s področja preventivne in klinične prehrane, ki bodočemu zdravstvenemu delavcu omogočajo vključitev v time, ki v zdravstvu izvajajo prehransko obravnavo.
Znanje in razumevanje:
- študent zna definirati razliko med preventivno in klinično prehrano;
- študent razloži prehranska priporočila pri čemer poveže prehranske vsebine, ki se navezujejo na potrebe človeka pri določeni starosti in zdravstvenemu stanju;
- študent uporabi pridobljeno znanje o prehranskih priporočilih pri pripravi prehranskega načrta posameznika;
- študent individualno analizira prehrano (prehranski vnos) posameznika;
- ob koncu predmeta študent pozna pristope dela v procesu individualne prehranske obravnave in zdravstveno-vzgojnega dela na področju prehrane.
|
Obvezna literatura: |
- Poličnik, R., 2018. Zdrava prehrana: priročnik za izvajalce v zdravstvenih domovih. Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje (študentje prejmejo na predavanjih)
- ROTOVNIK-KOZJEK, Nada in sod., 2024. Terminologija klinične prehrane: načrt prehranskih ukrepov in organizacija prehranske oskrbe v zdravstvenih in negovalnih ustanovah = Terminology of clinical nutrition : personalised nutritional intervention plan and organisation of nutrition care in health and care institutions. Zdravniški vestnik : glasilo Slovenskega zdravniškega društva. 2024, letn. 93, št. 1/2, str. 20-35, ilustr, 10.6016/ZdravVestn.3443.
- ROTOVNIK-KOZJEK, Nada in sod., 2023. Terminologija klinične prehrane: prehranska obravnava – presejanje prehranske ogroženosti in prehranski pregled = Terminology of clinical nutrition : nutritional care – nutritional risk screening and nutritional assessment. Zdravniški vestnik : glasilo Slovenskega zdravniškega društva. [Tiskana izd.]. nov./dec. 2023, letn. 92, št. 11/12, pp. 442-455, tabele. ISSN 1318-0347. https://vestnik.szd.si/index.php/ZdravVest/article/view/3447/4196, Digitalna knjižnica Slovenije - dLib.si, DOI: 10.6016/ZdravVestn.3447.
- ROTOVNIK-KOZJEK, Nada in sod., 2023. Terminologija klinične prehrane : motnje prehranjenosti in s prehranjenostjo povezana stanja = Terminology of clinical nutrition : nutritional disorders and nutrition related conditions. Zdravniški vestnik : glasilo Slovenskega zdravniškega društva. [Tiskana izd.]. sep./okt. 2023, letn. 92, št. 9/10, str. 356-370, tabele. ISSN 1318-0347. https://vestnik.szd.si/index.php/ZdravVest/article/view/3446/4143, Digitalna knjižnica Slovenije - dLib.si, DOI: 10.6016/ZdravVestn.3446.
- Aktualni znanstvenimi in strokovnimi članki s področij preventivne in klinične prehrane.
|
Priporočljiva literatura: |
- Gregorič, M., Blaznik, U., Fajdiga Turk, V., Delfar, N., Korošec, A., Lavtar, D., Zaletel, M., Koroušić Seljak, B., Golja, P., Zdešar Kotnik, K., Robič Pikel, T., Pravst, I., Fidler Mis, N., Kostanjevec, S., Pajnkihar, M., Poklar Vatovec, T., Hočevar Grom, A., 2019. Različni vidiki prehranjevanja prebivalcev Slovenije v starosti od 3 mesecev do 74 let. Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje.
- Klavs, J., Pongrac Balovič, D., Volčanšek, Š., Jemec Zalar, B., Volk, I., Semolič Valič, A., Velkoska, M., Medved, N., Trtnik, N., Širca Čampa, A., Poličnik, R., Knific, T., 2020. Priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2. Ljubljana: Ministrstvo za zdravje.
|
Pogoji za vključitev v delo
oziroma za opravljanje
študijskih obveznosti: |
- Udeležba na seminarju je obvezna.
|
Metode ocenjevanja: |
- pisni izpit (90% ocene)
- seminarska naloga (10% ocene)
|