Alternativne oblike prehranjevanja
 
Modul: Temeljne vede
ECTS: 3
Kontaktne ure predavanja: 30
Kontaktne ure seminar: 15
Kontaktne ure kabinetnih vaj:  
Kontaktne ure kliničnega usposabljanja:  
Samostojno delo: 45
Nosilec predmeta:

dr. Rok Poličnik, viš. pred.
Andreja Širca Čampa, viš. pred.
 

Letnik: 3. letnik
 
Alternativne oblike prehranjevanja
 
Kontaktne ure predavanja: 30
Kontaktne ure seminar: 15
Kontaktne ure kabinetnih vaj:  
Kontaktne ure kliničnega usposabljanja:  
Samostojno delo: 45
Nosilec predmeta:

dr. Rok Poličnik, viš. pred.
Andreja Širca Čampa, viš. pred.

Izvajalci predmeta:
  • dr. Rok Poličnik, viš. pred.
  • Andreja Širca Čampa, viš. pred.
Stopnja: Visokošolski strokovni študijski program 1. stopnje  
Semester: Letni
Jezik: Slovenski
 
Cilji in predmetno
specifične kompetence:
  • Razumevanje osnovnih konceptov in filozofij alternativne prehrane.
  • Analiziranje vpliva različnih oblik alternativne prehrane na zdravje.
  • Razumevanje in razlikovanje med konceptoma preventivne prehrane in alternativnih oblik prehranjevanja.
Znanje in razumevanje:
  • Poznavanje: Študent bo pridobil znanje o različnih oblikah alternativne prehrane.
Obvezna literatura:
  • Mariotti F., 2023. Nutritional and health benefits and risks of plant-based substitute foods. Proceedings of the Nutrition Society. doi:10.1017/S0029665123004767.
  • Willett, W., Rockström, J., Loken, B., Springmann, M., Lang, T., Vermeulen, S., Garnett, T., Tilman, D., DeClerck, F., Wood, A., 2019. Food in the Anthropocene: The EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet, 393(10170), 447-492. 10.1016/S0140-6736(18)31788-4.
Priporočljiva literatura:
  •  Ostala gradiva in relevantne članke zagotovita predavatelja na predavanjih.
Pogoji za vključitev v delo
oziroma za opravljanje
študijskih obveznosti:
  • Opravljen izpit iz predmeta Prehrana, dietetika in vzgoja za zdrave prehranjevalne navade. 
  • Pogoj za pristop k izpitu je prisotnost na predavanjih in seminarjih ter pripravljen in predstavljen seminarski izdelek.
Načini ocenjevanja:
  • pisni izpit (90% ocene)
  • seminarski izdelek (10% ocene)